Arbeiderpartiet og Senterpartiet blir knallharde konkurrenter om tusenvis av velgere i Innlandet

ALTERNATIV TIL h-pol: Aps Even A. Hagen og Kjerstin Lundgård flankeres av Thomas Breen og Anne-Marte Kolbjørnshus. Makter partiet å dra Innlandet i en annen kurs enn det H-regjeringen vil? Foto: Hallvard Grotli

ALTERNATIV TIL h-pol: Aps Even A. Hagen og Kjerstin Lundgård flankeres av Thomas Breen og Anne-Marte Kolbjørnshus. Makter partiet å dra Innlandet i en annen kurs enn det H-regjeringen vil? Foto: Hallvard Grotli

Av
DEL

KOMMENTAR
LES OGSÅ: – En skeiv fordeling ble enda mer skeiv, sier Gunnar Tore Stenseng fra Nord-Fron

Arbeiderpartiet og Senterpartiet i Innlandet står i et skjebnefellesskap. I alle fall før neste års valg til fylkestinget.

Partiene vil være knallharde konkurrenter om tusenvis av velgere i Oppland og Hedmark. Samtidig kan de nok en gang bli avhengig av hverandre for å oppnå makt.

Partienes nominasjon i helga gikk som ventet. Listetoppene ble urørt. Så er det selvsagt en gavepakke fra Ap til Sp at Ap vraket to kvinner fra Lillehammer og Gudbrandsdalen til fordel for Gjøvik og Gran.

Slikt gjør det ikke enklere for Ap i dalførene. Men frykten for å tape stemmer i Ap-sterke Gran slo ut i valget.

Folketallet i Innlandet holder seg noenlunde stabilt, totalt sett. Det skyldes ene og alene innvandringen. Da er det et svakhetstegn at knapt en eneste innvandrer vil bli å finne i det nye fylkestinget.

Ap-møtet måtte erkjenne at partiet mangler både innvandrere, håndverkere og industriarbeidere. «Trøsten» er at andre partier ikke er bedre stilt. Slikt må endres på.

Regjeringen, anført av Høyre og Fremskrittspartiet, svekker distriktspolitikken – også i Oppland. For nok et år utfordres nå Oppland fylkeskommune. Og skal Ap – og Sp – sminke på hva H-politikk betyr, spurte Gunnar Tore Stenseng.

Nok en gang er svaret ja. Oppland Ap, med trolig støtte fra Sp, vil ta flere millioner fra stedsutvikling og reiseliv for å styrke manglende innsats i 11 distriktskommuner i Oppland. Hva sier H til slikt? Skal Regjeringens politikk synliggjøres eller sminkes?

Med unnagjort nominasjon, etter hvert også med vedtatte programmer, vil valgkampen dra seg i gang.

LES OGSÅ: Vraket to gudbrandsdøler i AP-nominasjon

I Ap-møtet ble det erkjent hvordan et nytt og stort innland blir en utfordring å få oversikt på. Jo mindre lokalt og regionalt særpreg et fylkestingsvalg vil bli, jo mer vil et slikt valg likne et stortingsvalg. Også det en utfordring partier og folkevalgte skal hanskes med.

Hallvard Grotli

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags