Ola Elvestuen blir den første statsråden som forskrever seg

Hvis statsministeren mener omtrent det samme om rovdyrforvaltning som hun har ment det siste året, skal Ola Elvestuen måtte gjøre mye han ikke vil ...Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Hvis statsministeren mener omtrent det samme om rovdyrforvaltning som hun har ment det siste året, skal Ola Elvestuen måtte gjøre mye han ikke vil ...Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

kommentar 

Ola Elvestuen (V) har fått ansvar for norsk rovviltforvaltning. Statsminister Erna Solberg (H) har valgt seg en miljøstatsråd fra fronten, en urbanliberalist som knapt noen oppfatter som en forsoningens mann. Regjeringspartier som har lett etter konfliktdempende tiltak, har nå valgt seg en partner som mange mener heller bensin på bålet.

Faktum er at Elvestuen, på samme måte som Vidar Helgesen, skal forvalte et politikkområde der premissene er lagt av Stortinget. Det skal han gjøre med et utgangspunkt som er atskillige vanskeligere enn forgjengerens, fordi hele vernesiden i rovdyrdebatten mener dette statsrådskontoret nå inntas av deres mann. Jostein Hernæs

Gjennom det siste året har statsminister Erna Solberg flere ganger vært opptatt av å formidle at Regjeringen følger opp Stortingets vedtatte politikk. Hvis det fortsatt står ved lag, skal Ola Elvestuen måtte gjøre mye han ikke vil ... Det er litt merkelig at Solberg ber en Venstre-mann som mener noe helt annet enn stortingsflertallet om å gjøre jobben. Slik gjør hun hverdagen vanskeligere også for blå stortingspolitikere som syntes Vidar Helgesen (H) gjorde livet vanskelig.

I Frp, men også i deler av Høyre, møtes statsrådsvalget med både sinne og fortvilelse. Håpet er at den nye ministeren kan tøyles ved at ansvaret for å behandle klager på kvote- og fellingsvedtak flyttes fra departementet over i en ny nemnd.

Det betyr at stortingsgruppene må ha større innflytelse på hvordan denne nemnda skal settes sammen enn hva statsråden får. Det må med andre ord opprettes en konstitusjonell raritet for å holde styringa på en statsråd som på dette området nyter liten tillit hos stortingspolitikere fra Høyre og Frp ...

Vidar Helgesen har satt Statens Naturoppsyn i sving med å avklare om det er grunnlag for å gi flere fellingstillatelser i de områdene hvor revir skulle tømmes, der kvoten for lisensjakt er fylt, men hvor det fortsatt er igjen ulv. Elvestuens håndtering av denne saken blir den første prøven på hva vi har i vente av den nye statsråden.

Dette blir også den første saken der tillitsforholdet mellom Elvestuen og stortingsgruppene til Frp og Høyre settes på prøve. Ikke noe tilsier at Stortinget mener noe annet om forvaltningen av ulv i dag enn hva Stortinget mente før valget sist høst. Representanter som Ingjerd Schou (H) og Morten Ørsal Johansen (Frp) får sin fulle hyre med å sørge for at forvaltningen preges mer av stortingsflertallets vilje enn av Venstres politikk.

Ola Elvestuen vet hva som venter. Han hilses velkommen av alle som de siste ukene har rast mot bestandsreguleringen av ulv i Østerdalen. Han har fått kjeft i bøtter og spann fra motsatt hold helt siden de første lekkasjene om Erna Solbergs nye mannskap kom.

Erna Solbergs valg provoserer. Statsministeren må ganske raskt svare på spørsmål om hvilke kursendringer Regjeringen med dette forbereder i rovdyrpolitikken. Vi har fått en miljøminister som vil ha mer ulv enn hva stortingsflertallet vil, og som langt på veg avviser at det skal tas lokale hensyn.

Hvis Regjeringens retning skal være omtrent som den har vært under Helgesen, blir Ola Elvestuen den første av de nye statsrådene som forskrever seg.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags