Partiet som fødte parlamentarismen i Norge, er i 2018 lite opptatt av Stortingets vilje

Tar seg til rette: Ola Elvestuen har startet jakten på muligheter til å trosse stortingsflertallet, og kan etter hvert sørge for at forgjengeren Vidar Helgesen blir en savnet mann i rovdyrpolitikken ...Foto: Lise Åserud, scanpix

Tar seg til rette: Ola Elvestuen har startet jakten på muligheter til å trosse stortingsflertallet, og kan etter hvert sørge for at forgjengeren Vidar Helgesen blir en savnet mann i rovdyrpolitikken ...Foto: Lise Åserud, scanpix

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

kommentar 

Mens Klima- og miljødepartementet tar seg tid til å finne ut nøyaktig hvor mange og hvilke ulver som er igjen etter lisensfellinga i Osdals- og Julussaflokken før det kan gis tillatelse til å ta ut flere, tømmes timeglasset for lisensjegerne.

I midten av februar er lisensjakta på resten av ulvene i Julussa og Osdalen slutt. For hver dag som går uten at jakta gjenopptas, kommer klima- og miljøminister Ola Elvestuen nærmere en seier for Venstres kamp for ulven. Partiet som fødte parlamentarismen i Norge, er i 2018 lite opptatt av Stortingets vilje. Jostein Hernæs

Vedtatt rovdyrpolitikk representerer en eneste lang liste med nederlag for Venstre. Når det gjelder ulv, er vedtatt bestandsmål godt under hva Venstre mener det bør være. Det samme er ulvesona, som i praksis likevel er større enn hva Stortinget vedtok, fordi det i sin tid ble opprettet buffersone for å beskytte «genetisk verdifull eksemplarer av arten». Får Elvestuen regjere uten styring, spår jeg at det blir flere buffersoner. Så lenge det ikke frigjøres plass innenfor sona, vil innvandrere fra øst rusle tvers igjennom, og nytt genmateriale vil bli beskyttet gjennom nye buffersoner.

Slik vil grensene etter hvert bli flyttet vestover. Det vil komme flere streifere inn i beiteprioriterte områder. Sist sommers dramatikk på Hadeland endte med noen hundre sauer tatt av ulv. I et dyrevelferdsperspektiv var det en katastrofe, og etter hvert som alle regninger gjøres opp, har samfunnets kostnader knyttet til denne ene ulven passert 13 millioner kroner.

Så vet vi at neste gang kan noe tilsvarende skje, i Ringsaker, i Øyerfjellet eller i Ringebu, der en ulv alene drepte og skadet flere enn 40 dyr i løpet av et døgn sist sommer. Selvsagt kan dette skje også om Julussa og Osdalen tømmes. Men sannsynligheten for at det skjer øker om ikke Elvestuen snart handler.

Det er til å begripe at en nyvunnet plass ved Kongens bord innbyr til noen omkamper. Det betyr lite at Senterpartiet roper høyt. Det spiller heller ingen vesentlig rolle om partisekretær Kjersti Stenseng til Aftenposten sier at Ap står bak rovdyrforliket og skal ivareta tryggheten til både folk og husdyr, fordi partiet sitter rolig i båten og lar Elvestuen og byråkratene i departementet styre mer etter eget forgodtbefinnende enn etter stortingsflertallets vilje.

De eneste som kan holde en ny statsråd i ørene, er Elvestuens kolleger i regjeringskollegiet, og regjeringspartienes stortingsrepresentanter. Noen av dem forsøker, men det er åpenbart vanskelig å klippe vingene av en ny statsråd allerede etter få uker. Stortingsrepresentant Morten Ørsal Johansen (Frp) forsøker å sette press på statsråden. Han mener det er byråkrater som stikker kjepper i hjula for et eksisterende vedtak.

Det er usannsynlig at byråkratiet opererer på egen hånd i en så konfliktfylt sak. Nå har byråkratene fått en statsråd som også leter etter muligheter til å trosse stortingsflertallet, og som heier på Elvestuen når han leker «Kongen på haugen».

Store rovdyr skal forvaltes gjennom lisensjakt. Det fungerer effektivt på gaupe, og det har fungert på ulv. Billig for myndighetene er det også.

Den treneringen miljøministeren nå bedriver i håndtering av det som går igjen av ulv i Julussa og Osdalen, undergraver også denne forvaltningsmåten. For hver dag som går, nærmer den dagen seg da Staten må sette inn sine egne mannskaper for å oppfylle Stortingets vedtak. Elvestuen gjør rovdyrforvaltningen både dyrere og mindre effektiv.

Så kan man spørre hvorfor i all verden statsminister Erna Solberg valgte å sette Elvestuen til å styre rovdyrforvaltningen. Muligens fordi det kan få distriktene til å savne Vidar Helgesen (H) ...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags