Fra glød til Kristelig Folkepartis kollaps

TUNGT: Sentralstyremedlem i KrF, Hilde Ekeberg, og tidligere fylkesleder i Oppland, Morten Halling, må se langt etter gløden som preget KrF med Knut Arild Hareides utfordringer.

TUNGT: Sentralstyremedlem i KrF, Hilde Ekeberg, og tidligere fylkesleder i Oppland, Morten Halling, må se langt etter gløden som preget KrF med Knut Arild Hareides utfordringer. Foto:

Av
DEL

Kommentar
KrF i Rogaland og Høyres inngripen. Det er blant de viktigste faktorene som i ettertid vil forklare hvorfor KrF i Oppland, Hedmark og store deler av landet er på veg til en forutsigbar kollaps.

Rogaland KrFs rolle er udiskutabel. Høyres rolle, anført av Erna Solberg selv og hennes nærmeste rådgivere, vil bli naglet ettersom de reelle endringene i abortloven forblir marginale.

Der Høyre oppnådde suksess for ytterligere år med regjeringsmakt, resulterer KrF-vedtaket i forvitring av en glød som var i ferd med å bre seg for revitalisert kristeligdemokratisk parti. Partiets framtidige politiske kapital skulle bygges. I stedet står KrF framfor en periode med årelating. Som andre partier også vil tjene på.

Se bare på Oppland KrF. Toneangivende stemmer som fylkesleder Toril Kristiansen, sentralstyremedlem Hilde Ekeberg, tidligere fylkesleder Morten Halling og fylkespolitiker Jytte Sonne er ressurser med betydning utover Oppland. Nå settes bremsene på. Grasrota reagerer. Medlemmer går ut. Mobiliseringen forsvinner. Velgerpotensialet som skulle bringe KrF på offensiven, blir en tenkt situasjon.

Det er det uforløste ved KrFs mulighet som står fram som det triste for mange av dem som i uker har glødet i og for KrF. Resignasjonen skal nå snus av de i KrF som vil sikre Frp og Høyre mer makt. I store deler av landet blir det et krevende arbeid.

Hallvard Grotli

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags