Entusiasme og drømmer mot realisme og framtidsmulighet

Kvitfjell: Bare her kan Norge skape en alpin-klassiker på linje med de store i Mellom-Europa. Foto: Knut Storvik

Kvitfjell: Bare her kan Norge skape en alpin-klassiker på linje med de store i Mellom-Europa. Foto: Knut Storvik

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

kommentar 

Kvitfjell alpinanlegg ble drevet fram av entusiasme og entusiaster. Ikke minst av Erik S. Winther, som bokstavelig talt tok motorsaga i egne hender. Så er det nettopp entusiasme som kan «frata» Kvitfjell/Hafjell et framtidig alpin-VM i Norge. Nordnorsk entusiasme. For realisme er det ikke,- hvis skiforbundet velger Narvik som VM-arrangør. Avgjørelsen tas neste mandag.

Selvfølgelig kan et alpin-VM i Narvik bli både en folkefest og gedigen Norgesreklame. Hvis det ikke blir regn, vind eller tåke. Hvis arrangørstaben er rutinert nok. Hvis det ikke blir for dyrt. Det er mange hvis. At det vil komme folk, – det er det eneste sikre. Et alpin-VM i Narvik vil samle et entusiastisk publikum fra hele landsdelen. Til tidenes mest risikofylte alpin-VM der frykten for kystens klima nok bør være sterkere enn drømmen om TV-bilder av snø, fjell, kyst og hav badet i nordlys og sollys.

Den nordnorske entusiasmen er det sterkeste kortet for Narvik. Og kanskje – paradoksalt nok – Kvitfjell/Hafjells svake kort. 25 år som arrangør av store alpin-mesterskap kan skape en institusjonell arrangør eller en blasert arrangør. En arrangør det er umulig å komme utenom, eller absolutt mulig å komme utenom. Vi kjenner kritikken mot Kvitfjell. Blant annet en hevdet mangel på folkefest. Det er noe hele Gudbrandsdalen bør merke seg …

Les også: Skiforbundet må ikke la seg blende av nordlyset

Både Kvitfjell og Hafjell er av kulturdepartementet utpekt som nasjonalanlegg. Med støtte der etter. De er norsk alpinsports viktigste arenaer. Et VM til Narvik setter denne statusen i fare for Kvitfjell. Narvik vil aldri kunne få samme status. Skulle skistyret velge Narvik som VM-arrangør vil det i realiteten bety at skisporten undergraver sitt eget nasjonalanlegg. Det vil mildt sagt være en underlig avgjørelse.

Kvitfjell uten VM, og i verste fall uten status og støtte som nasjonalanlegg, vil gi to dramatiske konsekvenser: Det vil gi signaler til hele alpinverden om at Norge ikke lenger satser på Kvitfjell, og det vil isolert sett gi Kvitfjell store utfordringer med å videreføre World Cup og andre store internasjonale arrangementer.

litt mer entusiasme må vi mobilisere her på berget også!

Norsk skiidrett trenger en alpin-klassiker på linje med de store i Mellom-Europa. Det finnes ikke andre alternativer enn Kvitfjell. Skal det lykkes, må både skistyret, politikere, lokale arrangører og hele dalens befolkning støtte opp om Kvitfjell. Første bud er VM til Kvitfjell. Entusiasme og kortsiktige drømmer kan ikke få slå ut realisme og langsiktig strategi.

Men litt mer entusiasme må vi mobilisere her på berget også!

Kristian Skullerud

Ansvarlig redaktør

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags