Et kongepar og et museum som står til gull ...

HISTORIEN: Et levd liv, forankret i nasjonal historie, veves sammen mellom kongeparet, monarkiet og Maihaugen. En genial investering, kommenterer GDs ansvarlige redaktør, Kristian Skullerud.

HISTORIEN: Et levd liv, forankret i nasjonal historie, veves sammen mellom kongeparet, monarkiet og Maihaugen. En genial investering, kommenterer GDs ansvarlige redaktør, Kristian Skullerud. Foto:

Av
DEL

KOMMENTAR


Denne uka har kongeparet
og Maihaugen stått til gull. Mye kan sikkert sies om monarki og kongehus. Gjerne det. Men at vi har et imponerende gullbrudepar på Slottet, - det bør det være mulig å enes om. Som det også bør være mulig å enes om at Maihaugen har gjort et kupp ved å gjenreise Dronningens barndomshjem.

Lillehammer Museum er vår felles stolthet. Maihaugen, Bjerkebæk og Aulestad er vårt felles eie. Hele Gudbrandsdalen er i realiteten samlet på Maihaugen. Her lever Lillehammers byavdeling og Gudbrandsdalens tømmerhus side om side. By og land. Nettopp fordi vi hører sammen.

Kristian Skullerud

Ansvarlig redaktør

Men Maihaugen er et levende museum. Et museum i utvikling. Et museum der også den nyere tid hører hjemme. Tidsepoker skal dokumenteres og forklares for nye generasjoner: Arkitektur, interiør, levesett, økonomi, arbeid og fritid slik det utviklet seg gjennom årtiene i forrige århundre.

Hus ble hentet fra Gardermoen da flyplassen kom, hus har kommet fra ferdighusprodusenter og fra andre kanter. Typiske hus for sin tid som like gjerne kunne vært hentet fra Gudbrandsdalen. Og det er fortsatt «vårt» museum.

Maihaugens siste tilskudd er barndomshjemmet til Dronning Sonja. Det er en genial investering. Ikke bare fordi det er dronningens barndomshjem, men fordi huset også representerer en tidsepoke som kompletterer Maihaugens samlinger. Huset har gitt Maihaugen en enorm oppmerksomhet og en ny attraksjon.

Dronningen har i utgangspunktet et svært nært forhold til Maihaugen. Det er også en del av bildet. Hele kongefamilien har vært og er hyppige gjester på museet i fritid og på oppdrag i distriktet. Gjenreiste Nordre Jørstad er deres eget «hjem» på Maihaugen.

At innvielsen av Sonjas barndomshjem ble lagt til kongeparets feiring av gullbryllup er mildt sagt godt planlagt. Kongeparet selv knyttet mye av feiringen til det gjenreiste hjemmet på Maihaugen.

Naturlig nok. Det var her deres kjærlighetshistorie startet i all hemmelighet. Historien om kronprinsen som falt for en kvinne av folket. Historien om et par som måtte kjempe for sin kjærlighet. Historien om en konge som vegret seg for å si ja. Til slutt en historie som forandret og fornyet monarkiet. Ja, kanskje berget det.

Selvfølgelig hører huset og historien hjemme på Maihaugen. Hvor skulle det ellers høre hjemme?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags