Arbeiderpartiet fester grep i Innlandet

FORTSATT AP-MAKT: Dagens fylkesmåling for Innlandet viser at Ap kan bli et 40-prosentparti. Samtidig som Sp fortsatt er over 20 prosent.

FORTSATT AP-MAKT: Dagens fylkesmåling for Innlandet viser at Ap kan bli et 40-prosentparti. Samtidig som Sp fortsatt er over 20 prosent. Foto:

Av
DEL

KOMMENTAR
Arbeiderpartiet har
smertelige erfaringer for at det kan gå galt, tross oppløftende målinger før et valg. Som så sent som i fjor før stortingsvalget.

Likevel, gode tall fra fylkesmålingen for Innlandet i dagens GD oppleves mer stimulerende. Tross alt skal det mobiliseres framfor neste års valg.

41,0 prosent for Ap i Innlandet er sterkt. Særlig fordi lojaliteten fra 2015-valget bare er på nær 70 prosent. En stor andel sitter på gjerdet. Partiet har mer å gå på.

Senterparteit og Ap veksler velgere. Sp er partiet med størst lojalitet fra forrige valg i denne målingen der Sp oppnår 20,2 prosent. Mer enn åtte av ti Sp-velgere fra 2015 vil gjenta sitt valg.

Høyre er vinneren blant regjeringspartiene (16,0 prosent) og holder en solid posisjon i Innlandet. Åtte av ti H-velgere fra 2015 vil gjenta sitt valg.

Fremskrittspartiet (6,3 prosent) holder sistemandatet med en håndfull velgere framfor Sp som står nærmest til å vinne ytterligere en plass.

Venstre får katastrofale tall (1,6 prosent). Bare en av ti velgere fra 2015 bekrefter sin lojalitet. To av ti sitter på gjerdet, de øvrige melder overgang til andre partier, flest til «rød» side.

For Kristelig Folkeparti er det et markant skifte fra juni til november (nå 1,7 prosent). En betydelig lojalitet i juni er nå halvert. Velgere går til flere partier, også H/Frp. Situasjonen minner om Venstres utvikling.

Rødt (4,9 prosent) får bekreftelse på sin framgang gjennom det siste året, og er på nivå med SV (5,1 prosent). Motsatt veg går det for Miljøpartiet De Grønne (1,4 prosent). Nedturen etter et skuffende valg i fjor blir bekreftet. Kamp med Pensjonistpartiet (1,4 prosent) om å være dumpekandidat i Innlandet er selvsagt ikke i tråd med ambisjonene.

Mandatfordelingen i fylkestinget levner pr. dato ingen tvil: Even A. Hagen blir Innlandet fylkeskommunes første fylkesordfører. Men marginene er små. De fleste endringene er innenfor feilmarginene. Lunner og Jevnaker er inkludert i målingen. De skal ut av Innlandet. Blant de største partiene vil særlig Sp tjene på dette.

Hallvard Grotli

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags