Arbeiderpartiet i Innlandet – en stormakt på leirføtter

VAKTSKIFTE: Nestleder Rune Støstad, leder Anita Ihle Steen i Innlandet Ap og partileder Jonas G. Støre ser hvordan et av partiets lokale flaggskip er i ferd med å grunnstøte. Hva gjør de med dette?

VAKTSKIFTE: Nestleder Rune Støstad, leder Anita Ihle Steen i Innlandet Ap og partileder Jonas G. Støre ser hvordan et av partiets lokale flaggskip er i ferd med å grunnstøte. Hva gjør de med dette? Foto:

Av
DEL

KOMMENTAR
Det gjør selvsagt vondt. Det historisk sterke Arbeiderpartiet viser tegn til å gå opp i limingen.

Hva slags fellesskap, hvilke verdier og hvilke politikere er det som mobiliserer massene slik vi har vært vant til å følge Arbeiderpartiet?

Det er knapt mulig å bruke for sterke uttrykk knyttet til GDs måling framfor kommunevalget i Sel. En historisk sterk Ap-bastion, jernbanebyen som har fostret den ene markerte Ap-ordføreren etter den andre. Så sent som med 60,8 prosent tillit fra velgerne i 2011.

Og nå punkteres partiet.

Hva skjer? Hva har gått galt, og viktigere – hva går galt for Ap? For kollapsen for Ap i Sel er ikke bare ordfører Dag Erik Pryhns skyld. Men det er på hans vakt det kan rakne.

Enklest kan det beskrives, slik tidligere redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, nylig beskrev: Arbeiderpartiet mister fotfeste og har overlatt til Sp å snakke den menige mann og kvinnes interesser. Senterpartiet er flere steder i ferd med å overta rollen – og ansvaret – som folkeparti.

Tilbake står, eller sitter, Arbeiderpartiet som en koalisjon av ulike interesser. Som mangler limet. Som mister fotfeste også innad på store arbeidsplasser, i fagbevegelse og i miljøene som har løftet fram vårt moderne samfunn: Befolkningen i distriktene som har båret fram grunnlaget for vårt moderne samfunn med innsats og verdiskapning. Der mange nå opplever at mange maktmiljøer i samfunnet sier takk for innsatsen og lar mange bli stående igjen – på perrongen.

By og land-parolen er det fortsatt mange i Ap som har ektefølt forståelse for. Hva det har betydd. Hva det fortsatt bør bety. Men selv innad i Ap er slagordet mer til fest enn til praktisk politikk.

Og så lenge «land» har vært å forstå som jordbruk, har Ap glemt deler av sin historie. NÅ har Ap gjenoppdaget by og land-parolen. Men for sent?

De store endringene dreier seg om hvordan Sauda, Rana, nå Sel, bygder vest og nordpå – og i Innlandet går mann av huse for å heie på Trygve Slagsvold Vedum og hans mannskap.

Da kan selvsagt Støre og Ap-politikere kritisere Senterpartiet. Men er det Sp som er problemet? Eller er det Arbeiderpartiets egen politikk og manglende tydelighet?

Velgersignalet fra Sel må gi den store skjelven for alle Ap-kandidater i Gudbrandsdalen. For dersom Ap i Sel kan falle, hvor skal Ap da ikke falle ellers?

Kan 11 kommuner nord for Lillehammer etter valget få hver sin Sp-ordfører?

Hva med Ap ellers i Innlandet?

Måling er måling. Bare et skremmeskudd? Dersom Arbeiderpartiet tar seg på tak fire måneder før valget, kanskje skal vi få se hva slags nerve partiet likevel har å by på?

Landsmøtet har hatt null effekt på opinionen. Hvordan da ta tak? Arbeiderpartiet vil gjerne vinne. Spørsmålet er bare med hva da?

Hallvard Grotli

Politisk redaktør i GD

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags