Krise for KrF, V og MDG, mens Ap og Sp sikrer seg solid styring

LEDERSKAP: Even A. Hagen (Ap) og Aud Hove (Sp) kan bli ordfører og varaordfører i Innlandet fylkeskommune dersom dagens måling fra Markedsinfo holder seg til valget.

LEDERSKAP: Even A. Hagen (Ap) og Aud Hove (Sp) kan bli ordfører og varaordfører i Innlandet fylkeskommune dersom dagens måling fra Markedsinfo holder seg til valget. Foto:

Av
DEL

KOMMENTAR
En varslet krise slår til for Kristelig Folkeparti i Innlandet i dagens meningsmåling fra Markedsinfo. Partiet er i ferd med å stabilisere seg som et ettprosentparti. Slik Venstre også har blitt.

Regjeringspartiet Venstre smuldrer både på nasjonalt nivå, på fylkesnivå og lokalt i Lillehammer. Bedre blir det ikke når Venstre fram mot neste valg skal gå i spagat og si både ja og nei til et hovedsykehus i Innlandet. I Regjeringen forblir Venstre usynlig. Vil KrF klare det annerledes?

I stillhet går det også utforbakke for Miljøpartiet. I noen bykommuner profilerer MDG seg godt. I Innlandet er det knapt med både saker og personer. Usynligheten dominerer.

I sterk kontrast er det at Arbeiderpartiet på ny viser muskler. Nasjonalt som i Innlandet. I sum er det imponerende hvordan Ap løfter seg til over 40 prosent. Det er sjelden vare for Ap på fylkesnivå.

Utfordringen for Ap blir fortsatt å demme opp for Sp i distriktskommunene i Innlandet. Utviklingen i retning økt spenn mellom Mjøsområdet og dalførene blir et av neste års interessante utviklingstrekk, også i politisk oppslutning og styrke.

Senterpartiet har gjennom halvannet års tid etablert seg som et parti på mer enn 20 prosent. En nedgang fra juni kan fortsatt gi framgang i neste valg. Men det er ingen selvfølge.

Ap og Sp skal om kort tid vedta sine lister til neste års fylkestingsvalg. I likhet med alle andre partier blir det en stor utfordring å få profilert egne politikere ut i det store innlandet. Distanse og nærhet til velgerne blir krevende å håndtere. Partiene kan i større grad enn til nå, risikere å bli et ekko av tendensene på nasjonalt nivå.

Lys i tunnelen for Ap i Hedmark og Oppland 

En slik refleksjon støttes av særlig Høyres utvikling i Hedmark og Oppland. Partiets stortingsrepresentanter, i begge fylker, har hatt en noe strevsom utvikling. Tilsynelatende uten betydning for Høyres meget sterke tilslutning i målingen. Erna-effekten overgår partiets fravær for øvrig.

Resultatene fra tidligere fylkesmålinger viste ofte avvik fra nasjonale målinger. Gjerne i retning kommunevalgprofil.

Med større fylkeskommuner blir det interessant å se økte forskjeller mellom fylkestall og kommunetall. Klarer fylkespartier og fylkesnivå å gi seg selv egen identitet?

Det nye fylkestinget i Innlandet vil få 57 representanter. 15 plasser skal fordeles i fylkesutvalget. Det betyr at et parti må ha fire plasser i fylkestinget for å få én plass i fylkesutvalget. Eller at to eller flere partier etablerer listesamarbeid.

Målingen viser hvordan Ap og Sp til sammen, med stort flertall, vil styre Innlandet. Sp håper selvsagt på å styrke seg for å sette press på Ap. Men pr. dato er dette ikke en situasjon.

Mer interessant blir det å følge KrFs utvikling. Går partiet sammen med H/Frp vil neppe Ap ha med seg KrF i et nytt fylkesting. For da skal linjene trekkes opp framfor nytt valg i 2021.

Arbeiderpartiet fester grep i Innlandet 

Hallvard Grotli

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags