Johannes Klæbo og Olympiaparken har felles muligheter

OL-ANLEGG: World Cup i Lillehammer – topp profesjonaliserte arrangementer. Hvordan utløse «Klæbo-effekter» for Olympiaparkens videre satsinger? Bildet viser fjorårets sprintfinale for kvinner på Birkebeineren skistadion.

OL-ANLEGG: World Cup i Lillehammer – topp profesjonaliserte arrangementer. Hvordan utløse «Klæbo-effekter» for Olympiaparkens videre satsinger? Bildet viser fjorårets sprintfinale for kvinner på Birkebeineren skistadion. Foto:

Av
DEL

KOMMENTAR 

«En diamant». Konklusjonen fra landslagstrener Tor Arne Hetland etter sist helgs World Cup i Finland, levner ingen tvil.

Johannes Høsflot Klæbo er på rekordtid blitt norsk skiidretts nye attraksjon. Ikke bare fordi han vinner. Like viktig er måten han vinner på.

Derfor uttrykket Klæbo-effekten.

Hallvard Grotli 

Det er selvsagt ingen tvil om at forholdene skal legges til rette for at «diamanten» skal slipes etter alle kunstens regler.

Avkastningen kan bli enorm. Ikke bare for Klæbo. Ringvirkningene for skiidretten, for idretten, for barn og unges entusiasme kan vi bare ane konturene av.

For når det oppstår en situasjon, kanskje litt uventet, handler det om å bruke mulighetene.

Vinter-OL i 1994 i Lillehammer skapte også «Klæbo-effekter». Vi kjenner igjen følelsene. Spontan begeistring, stolthet, mobilisering.

Med visshet om at mye må legges til rette for å vedlikeholde stemninger og resultater. Og enda mer bevissthet må til for å legge til rette for videreutvikling.

Ingen ting varer evig. Avkastningen avtar uten vilje og evne til fornyelse og videre satsinger.

Kommunestyret i Lillehammer bevilget torsdag kveld 5,0 millioner kroner ekstra til selskapet «Lillehammer Olympiapark AS». Det var nødvendig for å berge økonomien ut året 2017.

Inkludert en million kroner fra fylkeskommunen har selskapet nå fått til sammen 13,5 mill. kroner i 2017 fra Lillehammer kommune, selskapets eneste eier.

For 2018 ligger det på bordet forslag om å bevilge 15,5 millioner kroner. Et vedtak kommer om snaue to uker.

Lillehammers folkevalgte kan selvsagt mene at Staten burde bistå OL-byen fra 1994 med mer midler enn det for lengst tomme Etterbruksfondet. Særlig for akebakken. Som Norge har ett anlegg av. Til bruk for hele landet. Det vil hjelpe, også økonomisk, å erfare at fellesskapet løfter i flokk.

Olympiaparkens drift er profesjonalisert. Godord og anerkjennelse fra lokalpolitikerne mangler ikke.

Samtidig må enhver folkevalgt, innbygger også, vite at for drift av fire-fem anlegg og lønn til medarbeidere som skal drifte, så er utgiftene i hovedsak gitt.

Skal anleggene tas vare på, og enda viktigere; skal de videreutvikles, så kreves det ekstra satsinger.

Det er krevende å være eier av virksomheter som skal stå helt i front.

Ikke bare skal det legges til rette for talenter vi med glede og stolthet ser fosse fram. Anlegg er også symboler for satsinger på folkehelse, næringsutvikling, klima og miljø, samfunnsutvikling.

Så når Olympiaparken skal profesjonalisere sin drift videre, er det like viktig at Lillehammer kommune – de folkevalgte – profesjonaliserer seg selv som eiere.

Det kreves mye av ansatte. Det bør kreves like mye av et eierskap. Her har Lillehammer åpenbart noe å gå på.

DIAMANT. Johannes Høsflot Klæbo - en diamant som skal utvikles. Det skal også Olympiaparkens anlegg i Lillehammer.

DIAMANT. Johannes Høsflot Klæbo - en diamant som skal utvikles. Det skal også Olympiaparkens anlegg i Lillehammer. Foto:

Anført av varaordfører Ingunn Trosholmen satt godordene løst torsdag kveld: «Ufattelig viktig», konkluderte hun.

Med rette.

Olympiaparken er på sitt vis i dag en lakmustest på Lillehammers identitet: Hva skal byen og regionen være? Og viktigere: Hvordan komme videre?

I et slikt perspektiv går det fortsatt an – snart 24 år etter OL – å se på etterbruksperspektivet som en ikke ferdig slipt og utviklet diamant. Også dette en utfordring til dagens folkevalgte. En utfordring så stor at den overgår det folkevalgte normalt møter i sitt virke.

Derfor bør budsjettforslaget om 15,5 millioner kroner til Olympiaparken for 2018 dreie seg om mer enn en «vanlig» budsjettpost.

Johannes Klæbo vil sette spor etter seg i helgas World Cup. Sammen med en formidabel arrangørstab, publikum, en by og en region. Så bør vi i fortsettelsen få debatter om hvordan både Klæbo og Olympiaparken best kan tas hånd om i fortsettelsen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags