Psykisk helse er mer enn psykisk smerte

KLAR MELDING: Marte Sklet Johansen (18) og Mikkel Fæste Klashaugen (17) møtte statsminister Erna Solberg. – En statsminister kan gjøre mange forbedringer i et samfunn, men ingen av dem har betydning dersom de unge ikke vil leve.  Til venstre sitter rektor ved Lillehammer videregående skole, Torbjørn Ljones.

KLAR MELDING: Marte Sklet Johansen (18) og Mikkel Fæste Klashaugen (17) møtte statsminister Erna Solberg. – En statsminister kan gjøre mange forbedringer i et samfunn, men ingen av dem har betydning dersom de unge ikke vil leve. Til venstre sitter rektor ved Lillehammer videregående skole, Torbjørn Ljones. Foto:

DEL

KOMMENTAR

Mikkel Klashaugen, elevrådsleder i Lillehammer, tror gutter kan kjenne på like mye psykisk smerte som det jentene gjør. Men hvordan få både gutter og jenter i større grad til å bruke heldagstilbudet helsesøster/helserådgiver Oddny Nordlund står for på Lillehammer videregående skole?

Sammen med medelev Marte Sklet Johansen tegnet de fredag et riss av det som er mange unges utfordringer, relatert til psykisk helse. Statsminister Erna Solberg lyttet med interesse på reflekterte ungdommers innspill.

Hallvard Grotli 

«Skoletimen» med Erna Solberg ble en autorisering av det både regjeringspartier og øvrige partier nå går felles om: Psykisk helse angår oss alle. Temaet må alminneliggjøres, temaet må autoriseres som del av alles oppmerksomhet.

Spørsmålet er bare hvordan man gjør dette på beste måte.

Erna Solberg avviser å adressere ressurser til flere helsesøstre og andre fagfolk som gjør innsatser vis-à-vis de unge. Øremerking er ikke aktuelt.

Derimot er hun opptatt av å bidra til det «momentum» tematikken fortjener, og som skal være tilstrekkelig til at kommuner og fylkeskommuner tar psykisk helse blant unge og ungdom mer på alvor i prioriteringene.

Skoleeierne vet at psykisk helse er en del av det hele menneskets helse. Det er det hele mennesket som skal ivaretas. Derfor utvikles lavterskeltilbud. Derfor er kunnskap og kompetanse på plass.

Det må imidlertid være nok av den. Og den må oppfattes som tilgjengelig – på mer ufarlig vis.

Partiene ser at psykisk helse engasjerer ungdom. Da er en endret politisk dagsorden underveis. For innerst inne vet alle at satsinger i psykiske heler gjør oss alle vel.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags