Når Sanner sier balansert utvikling, er da Hamar svaret?

LEDERSKAP: Aps fylkesledere, Tore Hagebakken (t.v.) i Oppland og Knut Storberget i Hedmark, må vise hva de vil med en ny fylkeskommune.

LEDERSKAP: Aps fylkesledere, Tore Hagebakken (t.v.) i Oppland og Knut Storberget i Hedmark, må vise hva de vil med en ny fylkeskommune.

Av
DEL

KOMMENTAR
Lykke til, sa Høyre-statsråd Jan Tore Sanner tidligere i høst. Han innkalte fylkeskommunene i Oppland og Hedmark til fellesmøte for at de skulle komme i gang med å legge grunnlaget for den nye fylkeskommunen i innlandet.

Les også: Sammenslåings-forhandlinger i stampe – nå ber Hedmark og Oppland Sanner om hjelp

Før Sanner ønsket lykke til, snakket han om hvordan en ny fylkeskommune skal kunne bidra til en «balansert» utvikling i den enormt store innlandsregionen.

Hallvard Grotli 

Før statsråden la turen til Olrud-samlingen hadde Regjeringen bestemt at setet for det nye fylkesmannsembetet skal være i Lillehammer.

Det har hele tida ligget i kortene at basen for en ny fylkeskommune skal ha Hamar som adresse. Det som derimot ikke har ligget like klart i kortene, er om «vinneren skal ta alt», eller om balansert utvikling innebærer funksjonsfordelinger av oppgaver.

Derfor forhandler begge fylkeskommuner om nettopp dette.

Andre fylker, både i Trøndelag og i Agder, har fått innspill fra Sanner. I et forsøk på å tone ned konflikten mellom Oppland og Hedmark ber forhandlerne derfor om bistand fra Sanner. Kanskje burde Ap-toppene Even A. Hagen og Per-Gunnar Sveen også be om bistand fra sine partiledere, Tore Hagebakken og Knut Storberget?

Hamar er i seg selv en betydelig vekstmotor. Det dokumenteres jevnlig. Gjøvikregionen insisterer på ikke å bli glemt. Regionene i det som har gitt navn til innlandet, Valdres, Gudbrandsdalen og Østerdalen, ønsker selvsagt også viktige posisjoner i en angivelig mer offensiv regional enhet.

Dermed skal innlandsregionen bevise at den kan innrette seg på annet vis enn det den kritiserer sentrale myndigheter for – å snakke om desentralisering, men utøve sentralisering.

Vil Hedmarks forhandlere dette? Eller er svaret på en balansert utvikling å forstå som mest mulig til Hamar?

Det blir interessant å følge Sanners videre føringer for hva han faktisk har ment.

Det blir like interessant å følge lederne i Aps fylkespartier. Ikke minst fordi Storberget også er påtroppende fylkesmann.

To Ap-styrte fylkeskommuner er ingen garanti for at man vil hverandre vel. I en prosess for å slå fylker sammen er det underlig. Det burde være mulig å følge en tanke om at når flere regioner gjør hverandre sterkere, så tjener alle på det.

Inntrykket av at en sterkest mulig motor – Hamar – er det som skal til for at det drypper utover i periferien, burde våre to distriktsfylker ha kunnskap nok om til å nyansere.

Men hvorfor ikke mest mulig av fylkeskommunen til Hamar når Storberget etter hvert får sitt sete i Lillehammer?

De fleste vil sikkert vite at før kommunekartet er helt endret, så er det nettopp den nye regionen som skal stå for regionalt utviklingsarbeid. Det bør knapt overraske noen når regioner med ambisjoner mener seg like relevante for satsinger som ut fra et sete i Hamar.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags