Til Hamar som slakt ...

Per-Gunnar Sveen og Even Aleksander Hagen *** Local Caption *** Per-Gunnar Sveen og Even Aleksander Hagen

Per-Gunnar Sveen og Even Aleksander Hagen *** Local Caption *** Per-Gunnar Sveen og Even Aleksander Hagen Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KOMMENTAR
Det ble ingen lykkelig
forhandlingsløsning mellom Oppland og Hedmark på Atlungstad i dag, tirsdag. På godt norsk; det skar seg. Nå ber partene statsråd Jan Tore Sanner om meklerbistand.

Les også: Sammenslåings-forhandlinger i stampe – nå ber Hedmark og Oppland Sanner om hjelp

Fylkeskommunene Oppland og Hedmark skal forenes til en felles forvaltningsenhet innen 1. januar 2020. Kontoradressen for den nye og meget store enheten er kjent fra før av. Hamar skal være hovedbasen. Slik Lillehammer er basen for det nye innlandsembetet, ledet av påtroppende fylkesmann Knut Storberget fra 1. januar 2019.

Hallvard Grotli 

Med dagens brudd mellom to fylkeskommunale delegasjoner ledet av hver sin Ap-politiker, videreføres en tradisjon. Det er sjelden så dårlig klima som når Ap-politikere fra hvert sitt fylke skal gjøre opp seg imellom. Da har det vært en stilltiende forståelse av at Hedmark skal bestemme. I det minste sette en dagsorden.

Det mest hederlige unntaket var årene da Audun Tron regjerte i Oppland, og partifelle Reidar Åsgård var leder i Hedmark. Ånden fra nettopp disse to karene er imidlertid borte nå.

Det er ingen stor overraskelse at Per-Gunnar Sveen, med støttespillere, vil ha mesteparten av den nye fylkeskommunens stab lokalisert i Hamar-området. En slik strategisk tenkning bekrefter de stemmer som snakker varmt om Hamar som "innlandshovedstad".

Så er det nettopp slike stemmer som vekker ekstra motstand, som trigger regionene i det som virkelig er "innlandet". Hamar er en flott by, den ligger strategisk viktig til, nær Oslo, Mjøsa og tunge befolkningskonsentrasjoner i begge fylker. Det er en dragkraft og en utviklingskraft i denne byen som er betydelig.

Tenk om nettopp en slik by, med alle dens fortrinn og kvaliteter, hadde vært raus nok og strategisk klok nok til å si at det er like viktig å utvikle en sterk innlandsregion som det er å utvikle en sterk byutvikling i Hamarregionen.

I et slikt perspektiv hadde Per-Gunnar Sveen vist lederegenskaper om han invitert Oppland til å bli en sterk partner i å utvikle en sterk felles innlandsregion, framfor å etterlate at han skal vinne en dragkamp inspirert av en president i et annet land som snakker om "make USA great again" og "USA first".

Jeg var blant tilhørerne på det felles fylkesting Jan Tore Sanner innkalte til tidligere i høst. Mye kan sies om Sanners budskap. Men han inviterte i alle fall til at en ny innlandsregion skal bidra til "balansert" utvikling i Oppland og Hedmark.

Nå har delegasjonene strekt armene i været og meldt pass. Det er kollaps i forhandlingene og Sanner må på banen som mekler. Det gir Høyre-statsråden en anledning til å utdype hva han tidligere i høst mente med signalet om "balansert" utvikling i den kjempestore innlandsregionen.

Om Sanner ikke når fram slik at det gir grunnlag for gjenopptatte forhandlinger, må han selv til slutt diktere løsningene. Det er neppe en slik utvikling han, Høyre og Regjeringen ønsker seg.

En løsning må det bli til slutt. Men allerede nå kan alle regioner i Hedmark og Oppland ane noe av konturene for hva slags fokus en ny ledelse på Hamar skal ha for sitt store omland. Det er duket for mange kamper dersom filosofien er den at det meste skal til Hamar som slakt ...

Hva med å invitere Tron og Åsgård som rådgivere i fortsettelsen?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags