Kjenseth som statsråd er Ernas redningsplanke i Innlandet

Kandidat: Venstres Ketil Kjenseth leder Stortingets miljøvernkomité. Blir han Innlandets første statsråd siden Høyre og Frp overtok makta i 2013?

Kandidat: Venstres Ketil Kjenseth leder Stortingets miljøvernkomité. Blir han Innlandets første statsråd siden Høyre og Frp overtok makta i 2013? Foto:

Av
DEL

KOMMENTAR
Innlandet har ikke hatt en eneste statsråd etter at Erna Solberg og Siv Jensen overtok regjeringsmakta i 2013. Ingen politiker fra Høyre eller Fremskrittspartiet i Oppland og Hedmark har fått tillit. Venstres innmarsj for ett år siden ga ingen endring.

Olemic Thommessen var forberedt som kulturminister i 2013, men måtte ta jobben som stortingspresident da Erna Solberg ba ham om det.

Regjeringen skal møbleres om. Innlandet venter nok en gang på å bli representert. Høyre og Frp har fortsatt ikke tunge nok kandidater til en statsrådspost.

Men det har Venstre i Oppland: Ketil Kjenseth peker seg klart ut som den mest aktuelle statsrådskandidaten fra Innlandet.

Det vil være viktig for Regjeringen, for landet, for Innlandet, for miljøpolitikken, ja, distriktspolitikken med, om nettopp Kjenseth får telefonen fra Erna Solberg.

Men da må Ola Elvestuen ofres. Eller «sparkes» over i et tyngre departement. Kanskje som olje- og energiminister?

Det burde være en enkel prioritering for Venstres ledelse. Innlandet er på mange måter den potensielle synliggjøringen av Venstres grønne satsing. Regjeringens også.

Satsing på bioøkonomi. Mer trykk på den grønne karbonets framtidige potensial. Forvaltning av naturressurser. Og ikke minst, forsøket og behovet for å bygge bru i stridssaker i miljøforvaltningen.

Kjenseth vet hvorfor han er Venstre-politiker. Samtidig er han en av få V-politikere som har forutsetninger for å ha legitimitet både i landbrukskretser og miljøkretser, i vernesaker som i næringssaker.

Uansett hva Kjenseth blir brukt til i fortsettelsen; hans fireårige innsats i Stortingets helse- og omsorgskomité fra 2013–2017 gjør nettopp Kjenseth til en viktig politiker når Innlandets sykehuspolitikk skal formes. Her har Kjenseth vært talsmann for en annen løsning enn et hovedsykehus i Moelv. Mens Olemic Thommessen nettopp støtter en slik løsning.

Den politiske innflytelsen fra Innlandet har vært marginal på Regjeringens politikk. En flertallsregjering vil ikke endre på dette.

Venstre og Kristelig Folkeparti går en traurig tid i møte i innlandsfylkene. Legitimering av Frps makt har vært det siste V- og KrF-politikere fra innlandsfylkene har kjempet for. Tvert imot. Det som har skjedd skulle ikke skje.

Høstens valg kan bli en ruin for KrF og Venstre i Innlandet. Venstre blir generelt sett et byfenomen, men vil slite også i Innlandets byer. KrF opplever allerede utmeldelser. Og hvorfor skulle noen nye nå melde seg inn i KrF i Oppland og Hedmark? Frp og Høyre kan lett bli et mer aktuelt alternativ.

Mye står dermed og faller på om en politiker som Ketil Kjenseth blir trukket inn i regjeringskvartalets politikk. For nå er det der politikken skal formes, i langt mindre grad i Stortinget. Derfor er det viktigere enn noensinne at Innlandet blir representert i Regjeringen. Det handler på mange måter om Innlandets videre posisjon.

Hallvard Grotli

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags