Unge i Oppland ønsker et skifte

ENDRING: Vilde Stee (f.v.), Tora Granlund og Tora Slettom ved den videregående skolen i Lom representerer en skole som i årets skolevalg stemte for politisk endring.

ENDRING: Vilde Stee (f.v.), Tora Granlund og Tora Slettom ved den videregående skolen i Lom representerer en skole som i årets skolevalg stemte for politisk endring. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KOMMENTAR 


Skoleelevene i Oppland stemmer for et regjeringsskifte. 3.875 elever deltok i skolevalget. Det gir imponerende 82,3 prosent valgdeltakelse. Og det var ingen tvil om ungdommens signal i Oppland: Det bør bli et regjeringsskifte!

Hallvard Grotli 

Arbeiderpartiet er den suverene valgvinneren i skolevalget, nasjonalt som i Oppland. Også SV og Senterpartiet løfter seg fra betydelig fra stortingsvalget i 2013.

I sum styrker de tre rødgrønne partiene seg med 17,8 prosent i Oppland, mens Høyre og Fremskrittspartiet svekkes med 15,9 prosent. Dette er enda sterkere utslag enn for landet som helhet.

Les også: Ap kraftig fram – Høyre kraftig tilbake i Oppland

Det er dessuten et signal at de unge velgerne i sum gir de rødgrønne et resultat som er på nivå med GDs siste måling for de tre samme partiene, ca. 60 prosent. Mens H og Frp i sum scorer betydelig lavere blant ungdommen enn i siste GD-måling (18,0 – 29,8 prosent)

Anført av Erna Solberg forsøker Høyre og Frp å døyve ungdommens klare signal ved å sammenlikne skolevalget med 2015-resultatet. Ettersom det er 2013-valget som gir pekepinn om utfallet mandag, er alt annet selvsagt av mindre interesse.

Det er i særlig grad Høyre som har fått juling av ungdommen, nasjonalt og i Oppland. Fremskrittspartiet, også i Oppland, står seg relativt sett bedre.

Senterpartiets framgang har vært varslet. Det samme gjelder for SV de siste dagene. Overraskelsen er Arbeiderpartiets enorme mobilisering. Mens Miljøpartiet De Grønne kort og godt har doblet seg i Opplands skolevalg. Dette gir økt spenning for hvem som kan kapre utjevningsmandatet. Både SV og MDG bekrefter at partiene er vinnerkandidater.

Skolevalget varsler at et regjeringsskifte kan bli mer sannsynlig enn det mange har trodd de siste dagene. Det vil nye målinger gi signal om.

Les også: Ap størst – SV, Sp og Rødt mest fram i skolevalget

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags