Det går ikke Moelvs veg

MOBILISERING: Ordførerne Erik Hanstad, Elverum Bjørn Iddberg, Gjøvik, Einar Busterud, Hamar, og Espen Granberg Johnsen, Lillehammer mobiliserer i fellesskap mot et nytt sykehus i Moelv.

MOBILISERING: Ordførerne Erik Hanstad, Elverum Bjørn Iddberg, Gjøvik, Einar Busterud, Hamar, og Espen Granberg Johnsen, Lillehammer mobiliserer i fellesskap mot et nytt sykehus i Moelv. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KOMMENTAR


Sykehusutviklingen i innlandsregionen blir for alvor en krevende politisk sak å løse. Ingen kan si at ikke helseforetaket i Brumunddal er blitt advart. Men direktørene i Sykehuset Innlandet har ignorert signalene.

Hallvard Grotli 

Dette har vært en gjenganger med vekslende direktører og styreledere helt siden starten i 2002. Når skal helseforetaket lære?

Sentrale myndigheter har selv advart mot en politikk som inkluderer et nytt sykehus i Moelv, forankret i en stortingsmelding. Dagens styreleder, Anne Enger, fulgte som tidligere fylkesmann i Østfold, utviklingen av det nye sykehuset på et jord utenfor Sarpsborg.

I dag er det ikke mange som forsvarer den lokaliseringen. Men som invitert «innlending» har ikke Enger våget å utfordre sine direktører i Brumunddal. I stedet har hun vært og er genuint opptatt av et bredt anlagt tjenestetilbud «ut til folket», omtalt som distrikter. Så får sykehuset heller lande i Moelv.

Fire ordførere gjør felles sak i sin kamp mot Moelv. Dersom styret velger å ignorere et slikt signal ber styret om trøbbel. Det er ikke fordi Moelv ikke er et flott sted, attpåtil med bystatus. Men et slikt valg er mer uttrykk for handlingslammelse i et uttrykt kompromiss enn å ha i seg en framtidsrettet løsning for Innlandet og dets pasienter.

Styrets rundingsbøye i et kommende styrevedtak vil nå være å be om en «konseptløsning» nummer 2, likestilt direktørenes ønske om etablering i Moelv. Det må ha i seg en løsning med to, eventuelt tre sykehus. Basert på dagens sykehusbyer.

Styret i Sykehuset Innlandet møtes fredag til et nytt møte. Direktøren har lagt fram til drøfting dilemmaer for en framtidig sykehusløsning. Ordførernes bidrag styrker avgjort dilemma-debatten.

Dersom stive nakker i Brumunddal nok en gang unnlater å orientere seg i et samfunnspolitisk landskap kan det godt hende at vi heller ikke ved denne korsveg får noen løsning.

I så fall skyldes det ikke fire gjenstridige ordførere, men manglende intern kompetanse. Det er en utvikling Innlandet avgjort ikke har fortjent.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags