Ap må finne seg selv

ETTERARBEID: Uansett valgutfall, Ap må slikke sår, Sp må modernisere motmakt og SV må finne ut av sin bygd/by-balanse. F.v. Jonas Gahr Støre (Ap), Audun Lysbakken (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

ETTERARBEID: Uansett valgutfall, Ap må slikke sår, Sp må modernisere motmakt og SV må finne ut av sin bygd/by-balanse. F.v. Jonas Gahr Støre (Ap), Audun Lysbakken (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp). Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Ap kan bli en taper i årets valg. Likevel kan Jonas Gahr Støre bli en vinner. I sum kan Sp og SV oppveie for et antatt Ap-tap og legge grunnlaget for regjeringsmakt. Uansett utfall, det blir oppvask innad i Ap.

DEL

KOMMENTAR


Det skulle ikke være mulig: Etter fire år med Høyre og Frp i regjeringen, med et Forskjells-Norge i utvikling, med økende marginalisering i vårt samfunn, med et sterkt økende klima- og miljøtrykk, ja, da burde nettopp Ap hatt grunnlag for å stå fram som en samlende politisk kraft.

Slik har det ikke gått. Med unntak av en energisk partileder, har møtet med drittpakker til Jonas Gahr Støre, en for tafatt organisasjon og en fraværende fagbevegelse, har Arbeiderpartiet ikke klart å bruke sin antatte drømmeposisjon.

Hallvard Grotli 

Det har blitt nedturer i stedet for oppturer.

Oppturen er det Sp og SV som må stå for, dersom Ap igjen skal ta på seg rollen som et statsbærende parti.

Dette vil være en ny situasjon for vårt land. At et statsministerparti skal være seg bevisst om at det er andre partier som har bidratt til makt, kan gi virkninger for en ny regjerings politikk.

Det motsatte perspektivet vil handle om at sittende regjering fortsetter. Inntil det oppstår en parlamentarisk situasjon.

Da er det KrF som virkelig vil bli satt på prøve, forutsatt at partiet kommer på vippen i Stortinget.

Da vil Knut Arild Hareide enten ydmykt måtte føye seg Siv Jensen og Frp, eller sørge for det har tidligere har lovet – å få Frp ut av regjeringen. I en forvirret valginnspurt er KrF redusert til et parti som lever med trusselen fra 4,0-grensen. Det kan partiet takke seg selv for.

Erna Solbergs beste scenario på oppløpssiden, vil være at Høyre, Frp og Venstre oppnår flertall. Da fortsetter ikke bare Solberg som statsminister. Da får vi fort en flertallsregjering med Trine Skei Grandes inntreden.

En slik utvikling vil komme til å sette flere spor i vårt samfunns utvikling enn det vi har erfart fra fire foregående år.

Et Arbeiderparti i regjering vil lettere komme på fote enn en Ap i opposisjon. I posisjon må partiet ikke bare dra i gang arbeidet med å lede landet. Det må også restaurere partiet med utsiktene til et krevende lokalvalg om to år.

Et videreført Ap fra i dag av kan bli en kollaps i 2019-valget. Uten regjeringsmakt kan restaureringsarbeidet bli smertefullt. Både for partisekretær Kjersti Stenseng og store deler av partiorganisasjonen. Det er lenge siden den lokale kraften i Oppland Ap har vært så dårlig som i år.

Uansett utfall: Selv i regjeringsposisjon vil Ap måtte lege sårene etter en fraværende lokal og regional vitalitet. Selvsagt med noen hederlige unntak.

Et Ap i regjering vil lettere komme på fote enn et Ap i opposisjon

Senterpartiets situasjon likner på Ap, men med klare ulikheter. Kommer Sp til regjeringsmakt blir partiet utfordret til å gi svar på standpunkter partiet uansett har vunnet mange nye stemmer på.

For forsvar, politi, skatteetat og flere andre saker er Sp i opposisjon til Ap. Nettopp dette har svekket Ap og styrket Sp. Hva skal politikken bli i praksis? En regjeringsposisjon blir selvsagt krevende – som den alltid er. For alle.

Et Sp i opposisjon blir knalltøft for partiet: Da må Sp selv gå i bresjen for en «modernisering av motmakt». Uten et slikt perspektiv kan partiet stå i fare for å miste sin legitimitet. De som er bekymret for sentralisering vil det bli stadig færre av.

SVs boost i valginnspurten er interessant på mange vis. Et styrket SV og et svekket Ap blir en ny erfaring uansett posisjon eller opposisjon. Også forholdet mellom SV og Sp blir utfordrende. For blir det et urbant preget SV med dets forståelse av miljø som skal vinne?

Politikkens dagsorden vil bli spennende etter 11. september, uansett hvem som rekker hendene i været sent mandag kveld.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags