Når avmakt blir motmakt

MOTMAKT: Trygve S. Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) vil utfordre H/Frp-regjeringen. Kan de snu avmakt til motmakt?

MOTMAKT: Trygve S. Vedum (Sp) og Jonas Gahr Støre (Ap) vil utfordre H/Frp-regjeringen. Kan de snu avmakt til motmakt? Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

KOMMENTAR 

Senterpartiet ble valgets vinner. I distriktene ble framgangen enda større enn for landet som helhet. En mobilisering av de sjeldne har funnet sted.

Se på kommunene i Valdres, Gudbrandsdalen og Østerdalen. I fire av seks kommuner i Valdres ble Sp største parti, i seks av 12 kommuner i Gudbrandsdalen og i åtte av ni kommuner i Østerdalen er situasjonen den samme.

Hallvard Grotli 

Årsakene til framgang er selvsagt sammensatte. Noen steder skyldes resultatet solid lokal innsats, gjerne over lang tid.

Andre steder er kvitteringen rikspolitikkens konsekvenser. Og for atter andre kan valgutfallet tolkes som avmakt: Et folkelig opprør mot utviklingstrekk man ikke ønsker.

Etter valget har Sp-leder Trygve S. Vedum repetert hvordan hans økte styrke skal brukes til sterkere innsats i Stortinget. Ap-leder Jonas Gahr Støre har lovet sterkere distriktspolitisk engasjement, gjerne med mer markerte alternativer enn det Sp går for.

Det siste kan bli spennende. For vil det holde til å få frafalne Ap-velgere tilbake i folden? Eller vil frafallet øke enda mer?

Sp, Ap og andre partier med ønske om å stå fram med alternative løsninger til H/Frp-regjeringens reformer, vil ha behov for å si ja til andre løsninger enn de løsningene de bare sier nei til. Jeg har før valget omtalt dette som «modernisering av motmakt».

Etter valget må det være i alles interesse å få forløst avmakt som drivkraft, til nettopp en mer aktivt formulert motmakt.

I et slikt perspektiv kan den enorme Sp-framgangen i dalførene bli et enda mer spennende og krevende bidrag til alternative løsninger for utfordringer distriktene står overfor.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags