Sp inviterer Ap til mer bruk av tre

MER TRE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha med seg Ap i et samarbeid om å styrke bruken av trevirke i store byggeprosjekter.

MER TRE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ha med seg Ap i et samarbeid om å styrke bruken av trevirke i store byggeprosjekter. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

KOMMENTAR
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lanserer grunnlaget for det som skal bli partiets strategi for mer bruk av trevirke i byggeprosjekter. En viktig milepæl blir å få bygd den nye Mjøsbrua i tre, konkluderte han på Oppland Sps valgkampåpning på Tretten onsdag kveld.

I jordbruket brukes slagordet "fra jord til bord". I skogbruket skal det åpenbart bli et tilsvarende mål - fra skog til industriutvikling og flere byggeprosjekter. For kommer Vedum og Senterpartiet i regjering med Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet regner Vedum med at det skal gå bra å bli enige om en mer ambisiøs trestrategi.

Hallvard Grotli 

Vedums fokus på mer industrisatsing og mer bygging med trevirke krever nye virkemidler. Enten gjennom å forsterke virkemidler som finnes, eller å etablere nye. På Senterpartiets næringsmessige hjemmebane, jordbruket, erkjenner Vedum at det er nødvendig, behov for og miljømessig riktig å bruke langt mer trevirke enn i dag.

- Jeg forstår hver enkelt bondes valg dersom andre byggematerialer enn tre blir brukt, sier Sp-lederen. For å vri på mange av dagens prioriteringer på hvert enkelt gårdsbruk som skal bygges ut, mener han det trengs et annet sett av virkemidler. For konklusjonen er klar: Også jordbruksnæringen må forberede seg på å bruke mer trevirke i byggevirkeomheten.

Det blir en test på Ap-Sp-samarbeidet om Vedum får med seg Støre i en annen svært klar konklusjon om ny Mjøsbru: En slik bruk skal ikke bygges av selskapet Nye Veier. Det er et helt annet framtidsbilde enn det dette selskapet forbereder seg på.

Vedum bruker kaffekoppen der Støre bruker roser og der Knut Arild Hareide bruker sine vafler. Det dreier seg om det samme, anledningen til å få praten og kontakten i gang. For et parti der målinger viser mulighet til dobling av antall mandater både i Oppland og Hedmark, blir det selvsagt en jovial stemning. Det er unntaksvis det lanseres nyheter utover kjente budskap. Derfor var det en noe uforberedt Sp-leder som erkjente at tresatsingen "egentlig er en svær sak" som han vil komme tilbake til.

Sykehus i Innlandet, spør GD. Bør det bygges nytt hovedsykehus i Moelv? Vedums konklusjon er definitivt ikke et klart ja. Litt unnvikende viser han til Hedmark Sps standpunkt om at bør bygges "et hovedsykehus" i hvert fylke. Og da er vel Vedum enig med sitt eget fylkeslag? Det bekreftet han. Også dette et signal når ledelsen i Sykehuset Innlandet i disse dager forbereder seg på hva som skal innstilles overfor eget styre.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags