Sp-Vedum som honningkrukke

ALLIANSE: Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) og Arthur Buchardt fant "tre-tonen" i hesteringen på Stav.

ALLIANSE: Trygve Slagsvold Vedum (t.v.) og Arthur Buchardt fant "tre-tonen" i hesteringen på Stav. Foto:

DEL

Kommentar
Slike som Arthur Buchardt går etter lukta av makt. Derfor dukket investoren opp i hesteringen på Stav da Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på sitt Distrikts-Norges vis inviterte til «Come together party», slik regjeringspartiene omtaler sine samlinger i mer urbane miljøer.

Det gjelder om å være på den sikre siden. Bekjente i H/Frp-regjeringen kan jo ryke ut. Da gjelder det å ha tilgang til nye maktpersoner.

Hallvard Grotli 

Sp-Vedum er åpenbart en slik en. Hedmarkingene utvekslet både gjensidige gode ord og kontaktinformasjon. Men noen reprise av eksforsvarssjef Harald Sundes inntreden i Sp ville ikke Buchardt vedstå seg. Til det er han for opptatt av tjene penger.

Senterpartiet og investoren finner hverandre likevel i synet på hvordan «landet» skal bygges. Det skal skje ved økt fokus på bruk av trevirke, fra Norge som fra utlandet. Samtidig som råstoff fra Norge skal brukes til en forsterket form for industrialisering. Slik strøm, fisk, olje, gass – altså andre naturressurser – er brukt tidligere.

Slik sett er investoren en av flere som markedsorienterer seg til en politikk stadig flere etterlyser: Miljøfokus og energibruk må sterkere fram. Signert Parisavtalen. Slikt kan det også bli mer industriutvikling ut av. Tross akutte problemer med Norske Skogs industriprofil.

Derfor lanser Vedum grunnlaget for det som skal bli partiets strategi for mer bruk av trevirke i byggeprosjekter. En viktig milepæl blir å få bygd den nye Mjøsbrua i tre. Til det trengs det betydelig satsing. Innovasjon Norge og andre miljøer som kan drive fra FoU-innsats på trevirke, bør kunne se fram til enda mer gylne tider.

Blir Vedum og Jonas Gahr Støre regjeringspartnere etter valget regner Vedum med at det skal gå greit å bli enige om en mer ambisiøs trestrategi.

En slik trestrategi skal også gjelde for Sps «hjemmebane» – jordbruket. Det er helt nødvendig å få et fokus på tre når bønder skal bygge nytt på sine garder.

– Jeg forstår hver enkelt bondes valg dersom andre byggematerialer enn tre blir brukt, sier Sp-lederen. Følgelig trengs det nye virkemidler for å fremme bruken av trekonstruksjoner. Enten materialene kommer fra norske skoger og bedrifter eller som følge av import. Styrkes markedet kan det også gi grunnlag for mer industrisatsing, er tenkningen.

Så da var det kanskje ikke helt tilfeldig at investoren Buchardt dukket opp på Sp-møtet. Om han ikke luktet gamp, været han kanskje lukta av viktige politiske signaler.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags