Kvinner reis - reis hvor dere vil!

Av
DEL

leserinnlegg
Ingen kommune skal behøve å overtale kvinner der til å bli boende. Dette er noe kvinner må finne ut av sjøl. Innlandskommunene har vel i makrohistorisk perspektiv alltid vært et såvel kvinnefiendtlig som mannefientlig sted?

La oss ta titt på folkehelsa her først. Frem til kosttilskuddet jodd kom i handelen engang på 1950 tallet, gikk de fleste voksne kvinner i innlandet rundt med svære klumper på halsen - det en kalte struma. Tar en tur til helsehusa våre i dag og spør gamle folk der om hvor mange kvinner med struma de kan huske fra barndommen sin, ja så vil de fleste rekke opp handa. Jodd er noe en får i seg når en lever ved kysten og spiser sjømat. Kvinner uten tilgang til sjømat utvikler struma og føler seg stort sett utmatta og utafor. Hun føder heller ikke særlig friske barn.

Hva slag menn hadde så disse kvinnen tilgang til? For å svare helt ærlig - stort sett bare KOLS-pasienter. Frem til oppgangssaga kom i 1501 og en i århundrene som fulgte begynte å bygge seg hus og attpå til med skorstein, ja så bodde en i røykfylte rom med åpent ildsted og hull i taket. Dette var ikke de beste boforholdene for noens luftveier. Derfor hadde voksne folk her senger på knappe 140 cm slik at en kunne sitte å sove og ikke kveles på natta. Slik satt kvinner og menn og vekselvis hosta og sov, om hverandre. Enden på livet må ha kommet som en befrielse for mange av dem. Et slikt liv blir det heller ikke mange nye innbyggere av.

Hva så med fødselsraten? Hvis de første menneskene vi har spor etter her, de med helleristingene sine ved Drotten hadde hatt en fødselsrate på 2,2, ja, så ville det i dag vært flere fåberginger enn kinesere. Dette burde flere enn kinesere være glade for ikke har skjedd.

Så en siste ting: Frem til ganske nylig trengte en pass for å reise mellom kommunene og kirkesognene. Passet måtte en levere til presten på stedet en ankom, som så beholdt det frem til en reiste videre. Så ble tvangen opphevet engang midt på 1800-tallet, og en kunne nå som norsk statsborge ta med seg både folk og varer og pengene sine og reise fritt rundt i hele landet. De fire frihetene vi i dag hører folk her er så redd for nede i EU, ble nå blitt innført innenfor hele landets grenser.

I dag trenger ingen pass eller tillatelse fra fylkesbyråkrater eller avisredaktører for å reise hvor en vil. Vi er alle endelig blitt frie. Så kvinner i hele innlandet - ingen kan lenger holde dere tilbake. Reis - reis hvor dere vil.
Dere etterlater dere ikke annet enn en gjeng astmatiske langrennsløpere og desillusjonerte pelsdyroppdrettere.

Svein Tore Fauskerud, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags