Fylkesordfører
i Oppland, Even A. Hagen (30), er som ventet foreslått listetopp for Innlandet Arbeiderparti ved neste års valg til nytt fylkesting. Heller ikke for de øvrige kandidatene er det overraskelser når det endelige listeforslaget nå er lagt fram.

Kjerstin Lundgård (32) fra Åsmarka i Ringsaker er partiets kandidat som fylkesvaraordfører. Erfarne Thomas Breen fra Folldal er nummer tre.

Det er et bredt og solid sammensatt listeforslag Ap stiller med. Erfaring, bakgrunn, alder, kjønn og regional tilhørighet er satt sammen slik et stort styringsparti må legge vekt på. Av 57 representanter i det nye fylkestinget ville Ap fått 21 plasser med samme oppslutning som GD presenterte i en meningsmåling i juni. Men 35,3 prosent som partiet oppnådde i sommer, vil oppleves som en nedtur for Ap i Innlandet.

Sett fra GD-regionen er Ivar Vistekleiven, Vågå, rykket opp til fast plass, nr. 13, mens Erik Winther, Ringebu, som sist, er foreslått som nr. 17.

Vil Ap tape ordførermakta i 2019, slik partiet tapte den i Oppland i 1999?

 

Arbeiderpartiet vet at partiet ikke oppnår flertall alene. Partiet satser på at fortsatt rødgrønt samarbeid skal sikre fire nye år for Even A. Hagen. Men Aps tilbakegang og Sps framgang i Oppland og Hedmark skaper spenning. Vil Ap tape ordførermakta i 2019, slik partiet tapte den i Oppland i 1999?

Sp-nominasjonen er ikke klar. Tidligere var Per Martin Sandtrøen fra Tynset ansett som sannsynlig toppkandidat. Det er i ferd med å endre seg etter at tidligere statssekretær Dag-Henrik Sandbakken, også han fra Tynset, enstemmig er ønsket fra Østerdalen.

Mye kan endre seg fram til neste års valg. Selv om Ap og Sp er innstilt på å sikre felles makt, vil det samtidig bli en tvekamp om hvem som skal bli fylkesordfører. Ap er under press i Innlandet.

Les også:

Hagen og Lundgård på topp for Hedmark og Oppland Arbeiderparti