Snakk norsk på arbeidsplassen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

GD MENER


Uten innvandring ville vårt samfunn ha opplevd enorme utfordringer. I store deler av arbeidsmarkedet har det vært mangel på arbeidskraft. Derfor har arbeidsinnvandringen vært en dyd av nødvendighet for å holde hjulene i gang. Også knyttet til pågangen av asylsøkere, har vårt samfunn fått et betydelig tilfang av viktig arbeidskraft.

I mange år er vi blitt minnet på betydningen av at nye landsmenn må lære seg norsk. Like lenge har vi kunnet registrere hvordan parolene ikke er blitt fulgt opp. Selvsagt med mange gode unntak.

Særlig i Oslo-området brer bekymringene seg. På mange byggeplasser snakkes det i dag ikke norsk. Utenlandsk arbeidskraft må ledes og informeres på andre morsmål enn vårt eget. Noen steder kan det gå bra. Andre steder brer problemene seg.

Ap-leder Jonas Gahr Støre har sagt det som det er, og omtalt deler av byggebransjen i hovedstadsområdet som kriminell. Han får støtte gjennom faktisk dokumentasjon. Vi må kunne kjenne oss trygge på at også regjeringspartiene sitter med samme informasjon og kunnskap.

Vi har et velfungerende trepartsamarbeid i vårt land; myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere. Språkkunnskap burde heises som kampsak for alle berørte parter. I Oslo som i Gudbrandsdalen bør rekruttering av arbeidskraft på byggeplassene være betinget av gjennomført intensivkurs i norsk.

Språk er makt. Utsagnet gjelder i svært mange sammenhenger. Kampen for et regulert arbeidsmarked, med arbeidsvilkår og betingelser som motvirker svart arbeid, er betinget av at norsk brukes på alle arbeidsplasser. Videre ser vi i valgkampen hvordan nærmest alle partier snakker varmt for fagopplæring. Men når norsk forsvinner som arbeidsspråk forsvinner også interessen for norsk ungdom til å la seg rekruttere.

H/Frp-regjeringen har strammet inn på midler til språkopplæring. Slikt er ikke til å forstå. Når også Regjeringen snakker varmt om forebyggende innsatser, bør språk stå høyt på dagsorden. Vi gjør oss en bjørnetjeneste ved å la norsk språk bli salderingspost på våre arbeidsplasser.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags