Kampen mot svart arbeid

SVART ARBEID: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund må etablere en mer forpliktende innsats mot arbeidslivskriminalitet.

SVART ARBEID: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-direktør Kristin Skogen Lund må etablere en mer forpliktende innsats mot arbeidslivskriminalitet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

GD MENER


LO mobiliserer for å reise en opinion mot svart arbeid og arbeidslivskriminalitet. Et ledd i dette er det varslede møtet i Lillehammer torsdag 1. februar, der også sentrale politikere er invitert.

Dessverre glimrer NHO med sitt fravær. Det kan det sikkert bli en forandring på i fortsettelsen. For også NHO – i likhet med Regjeringen – snakker i generelle vendinger om behovet for å bekjempe arbeidslivskriminalitet.

GD har tidligere skrevet om hvordan Skatteetaten og NAV summerer svart arbeid, arbeidslivskriminalitet og skatte- og trygdesvindel til om lag 30 milliarder kroner.

Slike tall burde få alarmklokkene til å ringe hos myndigheter og organisasjoner. Ikke for å lansere generelle paroler, men for å iverksette helt konkrete mottiltak. Og i særlig grad mottiltak som alle parter vet vil virke.

Uvisst av hvilke årsaker, har ikke NHO Innlandet mobilisert sammen med LO om møtet i Lillehammer. Det er likevel helt avgjørende at NHO kommer mer forpliktende på banen. Blant annet for å begrense bruken av bemanningsbyråer. På dette punktet har Regjeringen gjort det enklere, ikke vanskeligere, å rekruttere midlertidig arbeidskraft.

Alle erkjenner behovet for begrenset bruk av midlertidig arbeidskraft. Dette var tidligere ivaretatt av Arbeidsmiljøloven. Økt bruk åpner for mer svart arbeid og uregelmessigheter i arbeidsmarkedet.

NHO-LO-samarbeid på sentralt nivå er viktig. Men samarbeidet må ned på kommunalt nivå, på regionalt nivå og inn i alle bransjer og sektorer. Vi imøteser at NHO og LO i Oppland sammen kommer på banen i kampen mot svart arbeid.

Milliardsvindelen er en verkebyll. Den truer både arbeidsmarkedet og velferdssamfunnet. Det er ingen tid å miste for å dra lasset sammen i en omfattende mobilisering.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags