Kampen om asylsøkere

FALLITT: Forslaget om å bruke Sølvskottberget som asylmottak er et tegn på statlig fallitt.Foto: Per Ivar Henriksbø

FALLITT: Forslaget om å bruke Sølvskottberget som asylmottak er et tegn på statlig fallitt.Foto: Per Ivar Henriksbø

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd menerDet blir intet asylmottak på Sølvskottberget, og svært mange er tilfreds med en slik konklusjon. Men det er en trist historie som ligger til grunn for hvordan ideen kom opp, hvordan den ble ivaretatt og håndtert, og hvordan partene nå kritiserer hverandre for hvorfor det gikk som det gjorde.

Historien er trist fordi den avdekker manglende ansvar og styring for hvordan vårt samfunn skal ta vare på asylsøkere med en svært krevende bakgrunn.

Asylsøkerne har ikke gjort annet enn å komme seg til Norge, for deretter å ha fått innvilget opphold. Men hvordan ivareta alle disse i fortsettelsen?

UDI, tilbydere som vil drive asylmottak og vertskommuner, kan risikere nye runder tilsvarende det vi har erfart fra Øyer. Med en mer presis og profesjonell saksbehandling fra alle berørte parter, kunne det gått i retning av mottak i Øyer. Men ville det ha vært riktig? Er det ikke nettopp premissene fra Statens side som halter?

Det framstår som underlig at ikke Staten sørger for bedre rammebetingelser når svært sårbare asylsøkere skal tas hånd om. Å gjøre slike asylsøkere til et spørsmål om markedsmessig kjøttvekt, framstår som både vilkårlig og uanstendig. Også fordi en slik prosess har vist hvor tilfeldig naboer og grendelag blir håndtert.

Bedre blir det heller ikke av at en kommune uten god nok styring blir en del av skandalen UDI og en tilbyder lar seg vikle inn i. Summen av alt blir at slik som dette skal ikke asylhåndtering være prisgitt.

Nå ser vi hvordan nye bomiljøer andre steder i landet, helt tilfeldig kan bli viklet inn i en sak de ikke har bedt om å bli del av.

Historien fra Øyer bør bidra til å gjøre forvaltningen på asylområdet mer anstendige.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags