Øyer, litt mindre trygt?

Mottak: Etablering av mottak for asylsøkere med truende eller voldelig adferd skaper utrygghet i Øyer

Mottak: Etablering av mottak for asylsøkere med truende eller voldelig adferd skaper utrygghet i Øyer

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 

I Øyer er folk bekymret over etableringen av et asylmottak for særlig krevende asylsøkere på Sølvskottberget. Hovedmålgruppen for avtalen som er inngått mellom Utlendingsdirektoratet og selskapet Heimta AS, er personer med truende og/eller voldelig atferd.

Les saken: Anklager ordfører for å holde tilbake informasjon

Les ordførerens svar: Dette svarer ordføreren på kritikken

Uroen likner til forveksling den vi så da liknende planer ble lansert for Rondeslottet i Sel. Den lokale motstanden var neppe utslagsgivende for at Utlendingsdirektoratet avlyste anbudskonkurransen planene for Rondeslottet var en del av, men de folkevalgtes agering bidro til å kaste lys over hvilke utfordringer et slik spesialmottak kan være for et lokalsamfunn.

Utryggheten i Sel handlet blant annet om beredskap og lange avstander. Det samme gjør seg gjeldende i Øyer. Vi forstår at de som kjenner på denne utryggheten lurer på hvorfor kommunen ikke har vært på banen og sørget for større fokus på nettopp dette, selv om innbyggernes sikkerhet først og fremst er Politiets ansvar. Ledelsen ved Sølvskottberget har tidligere forsøkt å berolige med at de skal være godt bemannet dag og natt, og at de som beveger seg utenfor mottaket følges av personale. Dette er altså ikke nok til at skepsis og uro legger seg.

Statlige omsorg for lokalsamfunn de berører så sterkt, er trolig mye forlangt

Det er grunn til å spørre hvilke vurderinger UDI gjør i slike sammenhenger. Selv om vi ikke skal overdramatisere dette, er det åpenbart at et mottak for personer med voldelig eller truende atferd også handler om sikkerhet, både innenfor selve mottaket og i nære omgivelser. I Øyer ligger mottaket en halvtimes biltur unna nærmeste politistasjon. Nærmeste politistasjon er del av det som er et av landets lavest bemannede politidistrikter. Dette er en del av den hverdagen enkelte i Øyer nå opplever at blir litt mindre trygg. Det bør bekymre kommunen. At statlige myndigheter har omsorg for lokalsamfunn de berører så sterkt, er trolig mye forlangt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags