Vi er åpenbart langt unna en situasjon der lokalsamfunnet føler trygghet for dette

Skiftende: Asylsmottak på kortsiktige kontrakter er krevende for lokalsamfunn som berøres.

Skiftende: Asylsmottak på kortsiktige kontrakter er krevende for lokalsamfunn som berøres.

DEL

gd mener 

De bygger opp, og de bygger ned … Utlendingsdirektoratet har lagt ut nye asylmottak på anbud. Per Gynt Lodge i Nord-Fron melder seg på i konkurransen, og igjen ser vi at mottaksplaner utløser spetakkel.

Mest uro blir det av utsiktene til at det kan komme et mottak for truende og voldelige asylsøkere. Sel kommune var igjennom en tilsvarende runde. Det var også Øyer, der planene utløste et politisk rabalder og sterke innbyggerreaksjoner på hvordan kommunen agerte.

Avdelingsdirektør Christine Wilberg skrev i et debattinnlegg i GD på nyåret at denne gruppen asylsøkere har fått et ufortjent dårlig rykte, at noen få av dem har utagerende oppførsel, men ikke er til skade for andre personer. Det er likevel ingen tvil om at vi snakker om en særdeles krevende gruppe.

Samfunnet må på en eller måte rigge et mottakstilbud, også til det som er en av de mest krevende grupper asylsøkere. Vi kan ikke ved hver eneste korsveg si at disse må andre ta seg av. Men det er åpenbart viktig å legge vekt på uttalelsen fra kommunale ledere som sier at dette ser de seg ikke i stand til å ta ansvar for i dagens situasjon.

Det som den politiske debatten bør handle om, er hvordan kortsiktigheten i statlig anbudspolitikk gjør det vanskelig å etablere tilbud som er gode nok. Selv om Per Gynt Lodge oppgir at de har nødvendig kompetanse til å håndtere dette, er vi åpenbart langt unna en situasjon der lokalsamfunnet føler trygghet for dette.

De største utfordringene bør Staten ta et større ansvar for

Behovet for mottaksplasser svinger. Noen mottaksapparatet må derfor drives med korttidskontrakter. De største utfordringene bør Staten ta et større ansvar for, gjerne ved at Staten i samarbeid med kommuner bygger opp plasser og kompetansemiljøer som ivaretar både asylsøkerne og nærmiljøet.

Les også: – Asylmottak i Ruste er helt uaktuelt

Les også: Per Gynt Lodge i Nord-Fron vil søke UDI om drift av asylmottak for truende og voldelige asylsøkere

Les også: Det ble ikke asylmottak i Øyer – nå lyses anbudet ut på nytt

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags