Regjeringens distriktsfrieri blir valgkampsak

LILLEHAMMER: Fylkesmann Sigurd Tremoen skal delta i konkurransen om å få nye arbeidsplasser til embetet i Lillehammer - som også pekes ut som hovedsete for den nye stalige regionen "Innlandet".

LILLEHAMMER: Fylkesmann Sigurd Tremoen skal delta i konkurransen om å få nye arbeidsplasser til embetet i Lillehammer - som også pekes ut som hovedsete for den nye stalige regionen "Innlandet".

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER


Erna Solbergs H/Frp-regjering kjemper for å motvirke etterlatt inntrykk av sentralisering. Et angivelig håndfast bevis skal være den oversikten som viser hvordan Regjeringen i løpet av tre år har vedtatt utflytting av arbeidsplasser fra Oslo. I tillegg kommer arbeidsplasser som følge av nyetablerte tjenester. I sum er dette mer enn 600 arbeidsplasser.

For å sukre Regjeringens distriktsvennlige innsats er det også presentert en utredningsliste for ytterligere utflyttinger. I denne oversikten inngår et forslag om 5–15 arbeidsplasser tiltenkt ett av fylkesmannsembetene, enten i Lillehammer, i Arendal eller i Leikanger i Sogn og Fjordane.

Opposisjonen reagerer med å vise til at her har Regjeringen til egen vinning bokført prosjekter den forrige regjeringen dro i gang. Opposisjonen, anført av Ap og Sp, er også opptatt av at «distrikts»-elementet mer handler om Bergen og Trondheim, enn om lokaliseringer ute i Distrikts-Norge.

I slike mannjevninger har alle parter noe rett. Utvilsom representerte Jens Stoltenbergs Ap en motkraft til desentralisering av statlige tjenester. Ap og Oppland og Hedmark slet med egen partiledelse. Akkurat som Senterpartiet slet med Ap sentralt. Derfor kan Høyre fra Victor D. Normans tid vise til større vilje og evne til utflyttingsvedtak enn det den rødgrønne regjeringen leverte.

Samtidig hører det med i slike debatter hva som er underliggende drivkraft til sentralisering og mangel på distriktspolitisk handling. I en slik konkurranse vet dagens regjering at den stiller svakere. Derfor er det positivt i seg selv at partier drar i gang fokus på hva som bidrar til økt distriktspolitisk innsats.

Oppland står bak Hedmark i konkurransen om nye offentlige arbeidsplasser. Riktignok forskutterer Regjeringen nå at et sammenslått Oppland og Hedmark skal hete Innlandet med Lillehammer som sete for Fylkesmannen – regional stat.

Blir Cyber-satsingen på Jørstadmoen noe av, vil også det gi kraftig gjenklang. Og blir det en ny regjering som skal feire slike satsinger?

Kampen om distriktene er uansett en viktig del i valgårets fokus.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags