Gå til sidens hovedinnhold

Skisportens mareritt

Artikkelen er over 3 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Stykkevis og delt siver det ut informasjon om grunnlaget for ar IOC har utestengt russiske langrennsløpere fra OL på livstid. For den største av de russiske heltene, Aleksandr Legkov, handler det om skrapemerker på et prøveglass. IOC mener å bevise at utøveren har medvirket til manipulering av egne dopingprøver.

Internasjonale toppidrettsutøvere har hele denne høsten levd i uvisse. Da konkurranseprogrammet startet, deltok løpere som er utestengt fra OL, i nasjonale åpningsrenn i Sverige.

Sist helg stilte flere av dem til start i finske Ruka, og flere av dem var blant de påmeldte til verdenscup-helga i Lillehammer. Slik er det fordi vi etter noen tiår med internasjonalt anti doping-arbeid fortsatt ikke har regimer som er gode nok, eller samarbeider godt nok. Torsdag besluttet det internasjonale skiforbundet midlertidig utestengelse av de svartelistede løperne.

Redegjørelsen fra IOC om Aleksander Legkovs sak tidligere denne uka, viser at IOC fester lit til forklaringene fra tidligere direktør for Moskva-labriatoriet, Grigory Rodchenkov. Det som rammer Legkov, rammer trolig alle de andre russiske utøverne som nå står på IOC sin svarteliste. Ingen tror det ville blitt tuklet med prøver dersom det ikke var for å fjerne bevis for bruk av ulovlige, prestasjonsfremmende midler.

IOC skal neste uke avgjøre om Russland får delta i vinterens OL i Korea. Hvis IOCs kamp mot doping har være troverdig, finnes det knapt alternativer til en slik utestengelse. Så åpner de trolig for at også en slik avgjørelse kan prøves i Idrettens voldgiftsdomstol, CAS.

For utøvere berørt av jukset på hjemmebane i 2012, er trolig toget uansett gått. For utøvere med plettfritt rulleblad kan det dukke opp en åpning. For en liten idrett som langrenn, vil en fullstendig utestengelse av russiske løpere bety dårligere konkurranse og færre TV-seere. Også det er en dyr pris å betale. Langrennsporten vil blø, uansett.