Dyrepolitisk populisme

DYREVELFERD: Samtidig med oppbyggingen av  dyrepolitiet, strupes Mattilsynet.

DYREVELFERD: Samtidig med oppbyggingen av dyrepolitiet, strupes Mattilsynet.

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 

Når Fremskrittspartiet er ute og selger sine godsaker fra statsbudsjettet for neste år, er styrking av dyrepolitiet en av karamellene. Stortingsrepresentant Tor André Johnsen har vært innom hjemfylket Hedmark for å fortelle at nå er tiden kommet til Oppland og Hedmark. Innlandet politidistrikt skal ha en del av de fire millionene som er satt av til å styrke politiets innsats for at dyr skal få det bedre.

Dyrepolitiet er sittende regjerings barn, og først og fremst Fremskrittspartiets. Det startet i Trøndelag i 2015. Året etter kom Rogaland, og nå er det altså Innlandets tur. Ambisjonen er at politiet over hele landet skal ha spesialkompetanse på dyrevelferd.

Skrekkbilder av vanstelte husdyr og mishandlede kjæledyr etterlater ingen tvil om behovet for innsats for dyrevelferd. Selv om ordningen med et eget spesialisert dyrepoliti ikke er evaluert, rapporteres det fra Rogaland at nå blir alle anmeldelser fra Mattilsynet etterforsket. At avdekkede forhold blir etterforsket, er en riktig utvikling.

Det tragiske er at samtidig med oppbyggingen av dette dyrepolitiet, strupes Mattilsynet. Når det som skal være førstelinjen i arbeidet for bedre dyrevelferd, varsler at antall tilsyn må ned og at virksomheten sentraliseres, betyr det at brudd på lover og forskrifter om dyrevelferd aldri vil bli oppdaget. Saker som ikke blir oppdaget, når heller aldri politiets spesialister på dette feltet.

Den samlede innsatsen for dyrevelferd bygges faktisk ned

Mattilsynet mener de neste år i realiteten må drive for 40 millioner kroner mindre enn hva de bruker i år. Fordi de heller ikke får ekstra penger for å håndtere skrantesyke på hjortevilt, må det kuttes ytterligere i annen virksomhet. Selv om kuttet i budsjettforliket fra det borgerlige stortingsflertallet omtales som kutt i administrative kostnader, ser ikke Mattilsynet noen muligheter for å klare dette uten å redusere virksomheten.

I lys av dette, blir den videre utbyggingen av et spesialisert dyrepoliti meningsløs. I arbeidet for bedre dyrevelferd er det tilsyn og avdekking av klanderverdige forhold som er det viktigste. Dersom vi ikke klarer å holde oss med et tilsyn som fullt ut løser denne oppgaven, blir dyrepolitiet en instans som aldri håndterer mer enn toppen av isfjellet. Satsingen på dyrepoliti er å bruke småpenger på å kjøpe seg goodwill fra enkelte organisasjoner, samtidig som den samlede innsatsen for bedre dyrevelferd i praksis bygges ned. Dette er dyrepolitisk populisme.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags