Enda mer av verdiskapingen i Oppland skal inntektsføres på adresser utenfor regionen

Muligheter? «Mulighetsrommet er nå», sier fylkesordfører Even A. Hagen. Oppland kommer ikke sesielt godt ut av kraftfusjonen.

Muligheter? «Mulighetsrommet er nå», sier fylkesordfører Even A. Hagen. Oppland kommer ikke sesielt godt ut av kraftfusjonen.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER 

Fylkestinget har sagt ja til avtalen om å slå sammen Eidsiva Energi og Hafslund E-CO. Det som en gang var Lillehammer og Gausdal Energiverk AS og Hamar-regionen Energiverk, har vokst i omsetning og verdi ved å utvikle egen virksomhet, men også ved å slå seg sammen med andre i bransjen. Nå etableres et nytt partnerskap, med selskapsadresse Oslo.

Milliardverdiene gjør dette til den kanskje viktigste saken fylkespolitikere og kommunepolitikere behandler hele denne valgperioden. Det bærer verken den politiske debatten eller mediedekningen preg av. De færreste av oss tar seg bryet med å granske kommunale og fylkeskommunale saksdokumenter, som er sterkt preget av selskapets egne utredninger, og som er praktisk talt frie for alternativ tenkning og alternative løsninger.

Den usikkerheten som politiske beslutningstakere ga uttrykk for tidlig i prosessen, har i liten grad preget ordskiftet. Ifølge fylkeskommunens hjemmeside, snakker fylkesordfører Even Aleksander Hagen (Ap) om at «mulighetsrommet er nå», og Høyres Svein Håvar Korshavn om at «Innlandet er aksla for å ta et større ansvar». Begge deler er ubegripelige forsvar for et vedtak som betyr at Oppland gir fra seg enda mer av styring og kontroll med kraftressursene i regionen. Enda mer av verdiskapingen i Oppland skal inntektsføres på adresser utenfor regionen.

Even Aleksander Hagen og Ap har ikke løftet en finger for å overbevise innbyggerne om at det de gjør er rett. Det kan koste partiet dyrt ved valget.

Fusjonen vil være unnagjort før høstens fylkestingsvalg. Det betyr ikke at saken ikke blir viktig i valgkampen, fordi valg også er å stille politikere til ansvar. For et Ap som sliter med maktbalansen i forholdet til Senterpartiet, kan dette bli vanskelig. Den som vil bli fylkesordfører, må snakke om forvaltningen av arvesølvet på en mer håndgripelig måte enn det er å snakke om at «mulighetsrommet er nå». Even Aleksander Hagen og Ap har ikke løftet en finger for å overbevise innbyggerne om at det de gjør er rett. Det kan koste partiet dyrt ved valget.

Les også: Eidsiva Vannkraft til Oslo? Oppland og Lillehammer kan ikke lenger stå med lua i handa og se på at dette skjer

Les også:

Les også: Nå blir vi mindre eiere av våre egne kraftressurser. Er det god langsiktig forvaltning?

Les også: En alternativ framtid for Eidsiva

Les også: Vingler fram til kraftfusjon?

Les også: Hvorfor lager ikke politikerne bråk om Eidsiva-fusjonen?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags