Skatte-farse i Sør-Fron

Smell: Sør-Fron og ordfører Ole Muriteigen (Sp) burde fortsått at skattesatsen måtte ned når takstene økte dramatisk.

Smell: Sør-Fron og ordfører Ole Muriteigen (Sp) burde fortsått at skattesatsen måtte ned når takstene økte dramatisk.

DEL

gd mener 

Sør-Fron kommune gjør etter alt å dømme retrett. Kraftige reaksjoner, særlig fra hytteeiere, får kommunen til å vedta kutt i eiendomsskatten. Kommunen har selv satt seg i en håpløs situasjon, og pådratt seg unødig vrede.

Eiendomsskatten er under angrep. Først og fremst som følge av at en regjering som snakker veldig mye om lokalt sjølstyre, har satt seg som mål å bygge ned det som i praksis er kommunenes eneste mulighet til å øke eller redusere sine inntekter. Dernest fordi noen kommuner ikke har forstått at skatteordninger trenger legitimitet, også i de grupper som skal betale. Som i Sør-Fron.

Kommunen burde relativt tidlig sett at nye takster førte til en formidabel inntektsvekst. Prisutviklingen i de beste hyttemarkedene de siste 10 år, har vært formidabel. Dersom kommunen i forrige runde i tillegg bevisst la seg lavt i verdivurderingen, vil skattegrunnlaget ved omtaksering øke formidabelt.

Sør-Fron har mottatt mange klager. Det gjør også andre kommuner i forbindelse med nytaksering for eiendomsskatt. I det store og hele er takseringsarbeidet gjort slik det skal gjøres. Reaksjonene er først og fremst utløst av skatteøkningen, mer enn av takseringsarbeidet. Utsikter til en inntektsøkning på 70 prosent mer enn budsjettert, burde fått alarmklokkene til å ringe. Reaksjonen på slike utsikter må være å regulere skattesatsen, eller den promillen stortingsflertallet nå uansett er i ferd med å redusere.

De grådigste  må bære ansvaret for at alle kommuner får mindre inntekter

Eiendomsskatten er en god og riktig skatt, men den blir umulig å forsvare dersom kommuner skal jakte maksimalt utbytte. Det er først og fremst umettelige kommuner som har gjort eiendomsskatten sårbar for rikspolitiske klåfingre. Det er de grådigste kommunene som må bære ansvaret for at alle kommuner får mindre inntekter fra eiendomsskatten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags