Kriseledelse som holder

Langvarig: For de berørte, vil det ta uker og måneder å vende tilbake til en normal hverdag.

Langvarig: For de berørte, vil det ta uker og måneder å vende tilbake til en normal hverdag.

DEL

gd mener 

Kommunal kriseledelse er i løpet av kort tid satt på store prøver. Først i Vågå, da digital infrastruktur bokstavelig talt ble tatt av vinden. Så da store vannmasser regelrett vasket bort fysisk infrastruktur, innbyggere måtte evakueres, vannforsyning måtte sikres og eiendom beskyttes så langt det lot seg gjøre.

Kommunene har åpenbart både planlagt og trent godt. Erfaringer fra tidligere hendelser er samlet, systematisert og lagt til grunn for håndteringen av nye situasjoner som måtte dukke opp. Fylkesmannen har bistått og kvalitetssikret, og sørget for at alle er forberedt, også på situasjoner knapt noen ser for seg at kan oppstå.

Statlige etater har bistått og bidratt til å gi de mange berørte et minimum av håp og trygghet i møte med truslene fra vannmassene. Ordførere som Elias Sperstad og Iselin Vistekleiven har framstått som ledere med rimelig god kontroll, i visshet om at apparatet de har til disposisjon løser de oppgaver som må løses.

Ordførere som Elias Sperstad og Iselin Vistekleiven har framstått som ledere med rimelig god kontroll, i visshet om at apparatet de har til disposisjon løser de oppgaver som må løses.

Når nær 100 mennesker må evakueres fra hus og hytter, sier det mye om den dramatikken Skjåk står midt oppe i, og som innbyggerne vil stå i i mange måneder framover. Hvilke følelser som utløses hos folk som står overfor tøylesløse naturkrefter, kan bare de som har vært berørt, beskrive.

Når vannmassene trekker seg tilbake, går kriseledelsen inn i en ny fase. Det skal ryddes og saneres, det skal repareres og bygges nytt. Også denne fasen krever god, lokal ledelse.

Ødelagt offentlig infrastruktur er det vi er minst bekymret for. Det fellesskapet som fikk de berørte til å føre seg ivaretatt i de mest dramatiske timene, skal nå få de samme berørte til å føre seg ivaretatt gjennom ukene og månedene det tar å vende tilbake til den normale hverdagen. Også denne utfordringen er formidabel.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags