Vi venter at Elvestuen kommer med millioner

Rydding: Staten tar en del av kostnadene ved opprydding etter flommen som særlig rammet Skjåk.Arkivfoto

Rydding: Staten tar en del av kostnadene ved opprydding etter flommen som særlig rammet Skjåk.Arkivfoto

DEL

gd mener 

Staten tar en del av kostnadene til opprydding etter storflommen i Ottadalen sist høst. Miljøminister Ola Elvestuen er ventet til Skjåk tirsdag. Det er også ventet at han har et antall mllioner kroner i veska, og at Staten dermed tar sin del av ansvaret for å rydde langs Ottaelva.

Selv om det allerede i ukene etter flommen ble lagt ned en stor innsats for å rydde opp, preger fortsatt varelageret til Glasopor AS strendene nedstrøms Ottaelva. Det haster å få plukket dette opp, før snøsmeltinga i høyfjellet sender en ny flom nedover vassdraget.

Dette har vært en vond og vanskelig sak i mange måneder. Staten har vært like tydelig i sine krav om at Glasopor må ta ansvaret for oppryddingen, som selskapet har vært tydelig på at deres ansvar er svært begrenset. En ulykkelig situasjon er løst, ved at selskapet, vertskommunen og myndighetene har satt seg sammen og funnet en modell for fordeling av kostnadene.

Denne saken har åpenbart vært vanskelig for Regjeringen. Vi forstår frykten for at en statlig bevilgning kan skape presedens, og for at et statlig engasjement bidrar til tvil om prinsippet om at forurenser skal betale.

Dette er en sak som berører mange. Lokalt har det vært sterke reaksjoner på statlige pålegg til bedriften om å sørge for opprydding. Ikke fordi det er urimelig å kreve at forurenser betaler, men fordi vannmassene rammet både uforutsigbart og kraftigere enn noen kunne forutse. Ei heller statlige myndigheter.

En ekstraordinær situasjon krever ekstraordinære tiltak

Stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (V) har omtalt oktober-hendelsen som «det ingen hadde fantasi til å forestille seg». Hvilken rimelighet er det i å la en lokal industribedrift bære alt ansvar alene etter slikt?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags