Mangler milliarder til flomsikring

"Sikringstiltak kommer gjerne, som i Kvam, etter at katastrofer har rammet. Kostnadene til sikring kommer dermed på toppen av hva det koster å rydde opp og utbedre skader."

"Sikringstiltak kommer gjerne, som i Kvam, etter at katastrofer har rammet. Kostnadene til sikring kommer dermed på toppen av hva det koster å rydde opp og utbedre skader."

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

gd mener 

Det er behov for 2,5 milliarder kroner til flom- og rassikring i 70 norske kommuner, fastslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Likevel har Regjeringen foreslått å kutte bevilgningene til flom- og rassikring med 43 prosent i statsbudsjettet for 2018. Flom- og rassikring er definitivt ikke en av Regjeringens skrytesaker.

De siste åra har vi lært noen lekser. Mye nedbør kombinert med snøsmelting har ødelagt for milliarder av kroner. Dramatikken i bildene etter vannmassenes herjinger i boligområdet i Kvam ved to anledninger, illustrerer med tydelighet hva dette handler om: Vann, stein og jordmasser ute av kontroll ødelegger for vanvittige beløp. De som berøres opplever en frykt og en fortvilelse andre knapt kan forestille seg.

I Kvam er det gjennomført tiltak. Sikringstiltak til et par hundre millioner kroner sier noe om hvilke utfordringer flom- og rassikring representerer for politikere som på ulike nivåer har ansvar for å trygge sine innbyggere.

Det er TV2 som har fått tilgang til listen med 70 kommuner som Norges vassdrags- og energidirektorat har utarbeidet. Ifølge TV-kanalen har listen inntil nå vært hemmelig. Den er på langt nær komplett, og gir dermed heller ikke et reelt bilde av hvilke utfordringer som venter.

Det betyr ikke at behovet for milliarder til sikringstiltak har vært ukjent for landets politiske myndigheter. Lave bevilgninger er foreslått og vedtatt mot bedre vitende. Vurdert opp mot NVEs kostnadsberegninger, er det også i praksis liten forskjell på hva de ulike politiske partiene har hatt å bidra med.

Lave bevilgninger er vedtatt mot bedre vitende

Manglende flom- og rassikring er en kollektiv unnlatelsessynd. Sikringstiltak kommer gjerne, som i Kvam, etter at katastrofer har rammet. Kostnadene til sikring kommer dermed på toppen av hva det koster å rydde opp og utbedre skader. Slik kan det ikke fortsette.

Vi vet at det vi har sett av uvær, flom- og rasskader de siste åra er en forsmak på noe vi kan vente oss mer av. Dersom vi ikke klarer å finne mer penger til sikrings og skadeforebygging, venter formidable kostnader til reparasjonsarbeid.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags