Vi har ikke råd til å droppe flomsikring

Dette området på Fåvang sikres ved at ny lokalveg bygges som flomsikring.

Dette området på Fåvang sikres ved at ny lokalveg bygges som flomsikring. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER 

En to kilometer lang flomtunnel forbi Tretten kan forhindre framtidige flomskader langs Lågen, fra Tretten og helt nordover til utløpet av Frya elv. Forslaget er ett av mange som kommer i forbindelse med at «Regional plan for Gudbrandsdalslågen med sidevassdrag» nå endelig er klar for å sendes ut på høring. Prosjektleder Heidi Eriksen i Oppland fylkeskommune er spent på hvilke reaksjoner planen utløser, og omtaler forslagene som både kontroversielle og kostbare.

Debatten om flomsikring av både Lågen og sidevassdrag er utgammel. Den tok seg opp igjen etter storflommene i 2011 og 2013. Hele vegen har senking av vannstanden i Losna vært et tema, ikke minst fordi Lågen er fredet hele strekningen fra Bådstø og sørover forbi Hovdfossen. Å regulere vannstanden i Losna ved å bygge tunnel, bør være mindre konfliktfylt enn å senke terskelen i elva utenfor Bådstø.

I løpet av drøyt 20 år, har kombinasjonen snøsmelting og store nedbørmengder påført både lokalsamfunn, offentlige instanser og forsikringsselskaper gigantiske tap. Vi snakker om å sikre oss mot det som omtales som 200-årsflommer. Vi må samtidig erkjenne at problemene med stor vannføring trolig vil dukke opp atskillige hyppigere. Det er i et slikt perspektiv at sikringstiltak og kostnader må vurderes.

Det er en stor og omfattende plan som kommer på høring, og arbeidet har tatt lengre tid enn planlagt. Ulike tiltak må vurderes i sammenheng, og planen må følges opp med en finansieringsplan. Det kan ikke være særlig tvil om at nasjonale vassdragsmyndigheter må bære de største kostnadene.

Den omtalte tunnelen som gjør det mulig å regulere vannstanden i Losna, er beregnet til å koste drøyt 100 millioner kroner. Kostnadsanslaget er ikke skremmende, hvis det er i nærheten av å treffe.

De enorme kostnadene knyttet til flommene i 2011 og 2013 illustrerer hvilke verdier som står på spill. Det er slike kostnader prislappen på nye sikringstiltak må holdes opp mot. Da er konklusjonen åpenbar. Vi har ikke råd til å la være.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags