Det åpenbart urettferdige

pass norsk pass personnummer legitimasjon passport  politi illustrasjonsfoto *** Local Caption *** Et slikt pass kan være verdt titusenvis av kroner på gata. Likevel sender politiet passene urekommandert, med politiet som avsender. (Foto: Kristoffer Øverli Andersen)

pass norsk pass personnummer legitimasjon passport politi illustrasjonsfoto *** Local Caption *** Et slikt pass kan være verdt titusenvis av kroner på gata. Likevel sender politiet passene urekommandert, med politiet som avsender. (Foto: Kristoffer Øverli Andersen) Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

gd mener 

Etter 27 år er en familie på 12 fratatt sitt norske statsborgerskap. UDI mener ekteparet ga uriktige opplysninger da de kom til Norge i 1990. Det rammer både barn og barnebarn.

Protestene og bråket rundt Mahamud-saken, som nå går for retten, førte til stortingsflertall for at slike statsborgerskapssaker må avgjøres i domstolene, ikke av saksbehandlere i UDI. Familien på 12 skulle egentlig ha forlatt Norge sist høst. Nå venter de på ankebehandling, og saken er lagt til side i påvente av at Stortinget skal avgjøre hvordan tilbakekalling av statsborgerskap skal behandles.

SV har tatt til orde for en foreldelsesfrist i slike saker, og KrF krever en forklaring på hvorfor vi faktisk ikke har en slik frist. Venstre mener at saken kan bli en «skjebnesak» for samarbeidet mellom regjeringspartiene og Venstre. Ap mener det er vanskelig å forstå at tilbakekall av statsborgerskap skal få slike konsekvenser for barn, eller for personer som var barn da de fikk norsk statsborgerskap.

Det er aldri feil å velge medmenneskelighet framfor åpenbar urettferdighet

Saken opprører altså mange, også i regjeringspartiene. Høyres Ingjerd Schou er opptatt av at vi skal ha en streng, men rettferdig asyl- og innvandringspolitikk. Denne saken mener Schou framstår som åpenbart urettferdig. Stortingsrepresentanten vil endre regelverket så barn og barnebarn ikke blir rammet når besteforeldrene mister statsborgerskapet. Det framstår som en klok vurdering.

I flere europeiske land er det ikke mulig å tilbakekalle et statsborgerskap. I andre land er det bare straffbare handlinger som får slike konsekvenser, mens et land som Tyskland ifølge Aftenposten ikke tilbakekaller statsborgerskap hvis det er mer enn fem år siden det ble innvilget.

Norge har et særdeles strengt regime. Slike saker blir i prinsippet aldri for gamle. En sak med en 27 år gammel historie viser hvor åpenbart urettferdig det kan ramme. De politiske reaksjonene fra både opposisjonen og Regjeringens støttepartier er uttrykk for sunne reaksjoner på denne urettferdigheten. Det finnes ikke enkle svar, men det er aldri feil å velge medmenneskelighet framfor åpenbar urettferdighet.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags