Listhaug som nestleder gir ingen garanti for Frp-løft

NY GIV?: Sylvi Listhaug (t.v.) som ny nestleder er ikke uproblematisk, verken for Frp eller partiets samarbeidspartnere.

NY GIV?: Sylvi Listhaug (t.v.) som ny nestleder er ikke uproblematisk, verken for Frp eller partiets samarbeidspartnere. Foto:

DEL

GD MENER 


Sylvi Listhaug (40) er avvæpnende. Frps konstituerte første nestleder svarer både presist og intetsigende «Jeg kan bare være meg selv» når hun får spørsmål om hvordan hun vil legge bånd på seg med eventuelt provoserende utsagn.

Listhaug hadde åpenbart ingen reell utfordrer til den ledige posisjonen fram til neste års formelle ledervalg. Knapt noen er derfor i tvil om at hun også vil være en av Frps mest framskutte politikere når vi går inn i neste års lokalvalgkamp. Vil dette tjene Frp? Vil det tjene Erna Solberg? Vil det stimulere KrFs mulige inntreden i Solberg-regjeringen?

Kanskje må vi helt tilbake til Carl I. Hagens dager for å finne en enkeltpolitiker som så til de grader identifiseres som et partis ansikt utad. Og da har vi ikke glemt Siv Jensen. For enten er du for eller så er du imot Listhaug. Refleksjonen, som ofte til stede for de fleste politikere, er hos Listhaug mer avløst av et enten/eller, et dem og oss.

En mer splittende ordbruk kan gi hardere og mer steile fronter i politisk debatt

Slikt kan begeistre. Slikt kan fordumme. Og norsk politikk vil være i endring som følge av en slik utvikling.

Frp opplevde en kraftig nedtur ved lokalvalget i 2015. Partiet vil satse kraftig for å unngå ytterligere skrell. Enkel og tydelig tale er Listhaugs varemerke. Jo mer av slikt, jo mer hodebry kan Erna Solberg få oppleve. Venstre og KrF ønsker selvsagt heller ikke mer av Listhaugs oppskrift.

Det er sjeldent at én enkelt politikers inntreden har en slik sprengkraft som det Sylvi Listhaug representerer. Det «å være seg selv» legitimerer i realiteten hva som helst, sett fra hennes ståsted.

En mer splittende ordbruk vil bidra til et mer splittende ordskifte. Som igjen kan gi hardere og mer steile fronter i vår politiske debatt. Frps valg av ny nestleder vil berøre oss alle.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags