Det bør tas en omkamp om ny fylkeskommune

Gammeldags sentralisering: Forhandlerne bør gjøre jobben om igjen.

Gammeldags sentralisering: Forhandlerne bør gjøre jobben om igjen. Foto:

Av
DEL

GD MENER 

Forhandlerne fra Hedmark har trosset alle innspill og forslag om å gjøre den nye innlandsregionen til en moderne og framtidsrettet fylkeskommune. Forhandlerne fra Oppland har gitt etter. Av uforståelige grunner er det enighet om å signere en avtale som de selv faktisk har argumentert for å avvise. Med mindre framsatte argumenter ikke har vært alvorlig ment.

En gammeldags tenkning knyttet til sentralisering, til fordeling av ressurser og kompetanse og til fravær av å inkludere et samlet innland, står i fare for å forkludre optimistiske utviklingssignaler i Oppland og Hedmark.

Når gammeldags orienterte maktpolitikere i Hedmark Ap ikke har evnet bedre burde Oppland ha bedt Høyre-statsråd Jan Tore Sanner om å gripe inn og trekke opp framtidslinjene for vår nye fylkeskommune. En slik løsning kunne knapt ha blitt mer defensiv enn det to fylkesting nå inviteres til å vedta.

Mandag og tirsdag møtes 74 delegater fra Oppland og Hedmark for å vedta grunnlaget for den nye fylkeskommunen. Det skjer til øredøvende protester fra betydelige regioner i innlandsregionen.

Det er illevarslende at innlandets påtroppende fylkesmann og avtroppende fylkesleder i Hedmark Ap, Knut Storberget, ikke har evnet å være bedre som rådgiver for det som nå skjer. Framfor å være opptatt av å inkludere en samlet region til optimisme, har partene framstått som innadvendte i valg av både navn, oppgavefordeling og fravær av å etablere legitimitet for reformarbeidet.

Noen uttrykker skepsis til både Hamar og Lillehammer. Reformen skal ikke være en bykamp, men moderniseringsreform. Det bekymringsfulle er å finne i at reformatorene aller først selv burde ha blitt modernisert.

Dette blir en skjev start. Ikke sant, Jan Tore Sanner?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags