Reformer er millionsluk

Kostbart: Ombygging for å få plass til 60 nye ansatte vil koste mange milloner kroner. Arkivfoto

Kostbart: Ombygging for å få plass til 60 nye ansatte vil koste mange milloner kroner. Arkivfoto

DEL

gd mener

Et kontorbygg som i dag rommer 140 ansatte hos Fylkesmannen i Innlandet i Lillehammer, skal etter hvert huse 200. Det må gjennomføres ombygging når arealet skal deles på flere, og ombygging koster. Kanskje så mye som 30 millioner kroner, selv om vi her snakker om et av byens nyeste kontorbygg.

Tidligere antydninger om at ombygninger hos Fylkesmannen skulle koste en brøkdel, framstår som en røverhistorie ganske så lik andre røverhistorier om offentlige aktørers omgang med kostnadsoverslag.

Det drives «tenk-på-et-tall-øvelser» på særdeles tvilsomt grunnlag, og vi får dessverre stadig nye eksemplar på at dette likner mer på gjetteleker enn noe annet. Dette gjelder kommunale byggeprosjekter, så vel som ny statlige infrastruktur. Nå også reformer og omstillinger som på sikt skal gi oss et byråkrati som er både bedre og mer effektivt.

Reformer koster. Fakturaen som til slutt viser hva ombyggingen hos Fylkesmannen koster, er trolig uansett langt mindre enn hva vi vil sitte igjen med av kostnader for å flytte på de ansatte i det som i dag er to fylkeskommuner.

Tidligere har politiet vært igjennom noe av det samme. Det bygges, det flyttes og det samles. Regjeringens store samfunnsreformer, for øvrig alle vedtatt av brede flertall i Stortinget, har gitt oss offentlige tjenester sulteforet på penger til drift. Rekordstore bevilgninger blir borte i store, svarte reformhull.

Dette er det først og fremst Regjeringen som må bære ansvaret for. Det har vært lite fokus på gjennomføringskostnader, både før og undervegs i prosessene. Da får vi noen brutale millionskreller, slik som i nordre bydel i Lillehammer, hos Fylkesmannen i Innlandet.

Les også: Sprekk på 25 millioner kroner – ombygging blir seks ganger dyrere enn planlagt

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags