Dugnad mot skrantesyke

Innsats: Årets jakt på hjortevilt er en gedigen dugnad i kampen mot skrantesyke.Foto: Vidar Heitkøtter

Innsats: Årets jakt på hjortevilt er en gedigen dugnad i kampen mot skrantesyke.Foto: Vidar Heitkøtter

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 

Årets storviltjakt er i gang. Mandag reiste de første jegerne til fjells etter villrein. Neste helg starter hjortejakta, og i slutten av september starter elgjakta. Årets storviltjakt blir helt spesiell. Denne høsten skal jegerne også samle inn hjerneprøver fra tusenvis av dyr. Høstjakta er en gedigen dugnad for å finne ut mer om de ulike typene skrantesjuke, og om hvor sjukdommen forekommer i Norge.

Skrantesyke, eller CWD, rammer hjortedyr. Sist høst ble hele villreinstammen i Nordfjella villreinområde i Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane skutt ut, i forsøk på å hindre spredning av sykdommen. Foreløpig finnes det ingen annen måte å begrense spredning av smitten på.

Jegerdugnaden omfatter hver eneste felte voksne villrein i hele landet, samt alle felte voksne hjort og elg i flere kommuner, som i midtdalskommunene og Sel.

I tillegg skal alle kommuner sørge for testing av alt fallvilt av elg, hjort, rådyr og villrein som er ett år eller eldre. I alt vil ca. 30 000 hjortedyr bli testet i løpet av året.

Norske jegere har alltid spilt en nøkkelrolle i viltforvaltningen, ikke bare gjennom bestandsregulering, men også gjennom de rapporteringsrutiner som legges til grunn for den årlige høstingen av naturen. Prøvetakingen som gjennomføres denne høsten, er en naturlig del av denne rollen.

Det er fortsatt store hull i kunnskapen om sykdommen som rammet villrein i Nordfjella og elg i Trøndelag. Jegerdugnaden i høst tilfører de som arbeider for å løse denne gåten, et enormt datamateriale. Dette er avgjørende i forsøket på få oversikt og kontroll over smittefaren.

Det er fortsatt store hull i kunnskapen om sykdommen

Inntil videre kan vi bare håpe at smitten er begrenset til områdene der den ble påvist i 2017, og at forvaltningen av hjortevilt i andre deler av landet kan fortsette som før.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags