Akademisk regionkamp

POSISJONERING: Kathrine Skretting (t.v.) og Anna L. Ottosen frykter smitteeffekt fra Nord universitet.

POSISJONERING: Kathrine Skretting (t.v.) og Anna L. Ottosen frykter smitteeffekt fra Nord universitet. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER 

Det pågår en intens posisjoneringskamp knyttet til ni ulike læresteder i Nord universitet. Onsdagens spørretime i Stortinget bekreftet at det er en høyst uviss framtid for flere av lærestedenes framtid. Opposisjonen anklager, tilsynelatende med god grunn, Regjeringen for å være uklar i synet på sentralisering og desentralisering.

Opposisjonen kritisk til kutt av læresteder ved Nord universitet

Rektorledelsen ved Høgskolen i Innlandet, rektor Kathrine Skretting og viserektor Anna L. Ottosen, skrev nylig i GD om frykten for sentralisering og strukturendringer i universitets- og høgskolesektoren. De viste nettopp til debatten knyttet til Nord universitet.

Høgskolen i Innlandet er inne i en mulig kritisk fase. Det statlige organet NOKUT bruker hele 2019 til å vurdere om Høgskolen i Innlandet er kvalifisert til å få status som universitet. Dette håper høgskolen skal gå i orden. Men om det blir grønt lys for et universitet, hva blir fortsettelsen? Vil et universitet bli møtt med samme krav til strukturendringer som det vi ser i Nord universitet?

Vil også regionale regjeringspartier sentralisere antall læresteder i Innlandet?

Frykten for en slik akademisk regionkamp er åpenbart til stede. For Skretting og Ottosen minner om Stortingets forutsetning fra fem år siden. Da ble institusjonenes regionale rolle lagt til grunn for en videre utvikling.

Høgskolen i Innlandet (HINN) har som for flere andre institusjoner, flere læresteder og behov for betydelig interntransport. Innlandets høgskole må derfor kjempe to kamper: Få aksept for et universitet, dernest aksept for ikke å bli sentralisert gjennom avvikling av læresteder.

Regjeringen lener seg tilbake og viser til styrebehandling i Nord universitet. Foran årets valg vil regjeringen Solberg ligge lavt med aktiv sentralisering både av sykehustilbud og utdanningstilbud. Det er knapt noen tvil om hva Regjeringen mener. Vil også regionale «regjeringspartier» sentralisere? GD gir spalteplass.

LES OGSÅ: Høgskolen i Innlandet: Faglig styrke - ikke sentralisering!

LES OGSÅ: Opposisjonen kritisk til kutt av læresteder ved Nord universitet

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags