Helgesens ulvetur til Stortinget

ULVEFELL: Statsråd Vidar Helgesen (H) må levere opplegg for handling i striden om felling av flere ulver.

ULVEFELL: Statsråd Vidar Helgesen (H) må levere opplegg for handling i striden om felling av flere ulver. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER


Statsråd Vidar Helgesen kommer tirsdag formiddag til Stortinget for å redegjøre om forvaltningen av ulv. Besøket vil ha betydning for mer enn hvor mange ulver som skal felles i tida framover. Politisk vil Helgesens videre håndtering avgjøre om han selv også vil bli felt. For sitt parti Høyre er han nå åpenbart til stor byrde.

Helgesen vet han må levere, både prinsipielt og praktisk. Han må redegjøre for framdriften i et påtrengende lovendringsarbeid. Og han må redegjøre for hvordan et pragmatisk handlingsrom skal kunne resultere i uttak av flere dyr enn det han så langt har sagt ja til.

Innsatsen for å radiomerke ulver blir møtt med hoderisting. Bevegelsene til ulvene er til de grader dokumentert. Derfor framstår radiomerkingen som en form for dekkoperasjon: Ved å merke dyrene, ved å bekrefte gammel kunnskap, så vil han kunne framskaffe et grunnlag for å ta ut flere ulver.

Da har han på sitt vis opptrådt ansvarlig. Noe må han jo kunne henvise til når han skal forsvare seg mot det trykket han og Regjeringen vil møte fra alle som ønsker seg flere, ikke færre, ulver ute i våre bygder.

Helgesen har rotet seg selv og Regjeringen inn i en selvutlagt felle ved å underkjenne Stortingets autoritet. Bare en statsråd uten egen erfaring stortingsrepresentant kunne opptre så klossete som det Helgesen gjorde før jul. Han burde til fulle ha visst at man ikke begår elementære dumheter i forholdet mellom regjeringskvartal og storting.

Det blir en umulig situasjon for Høyre og for Regjeringen om ikke Helgesen nå legger til rette for en mer aktiv forvaltning av ulvestammen, slik Stortingets flertall har forutsatt. Dersom miljøstatsråden forsøker seg på nye krumspring vil det være til belastning for alle utsatte rovdyrområder, og til politisk belastning for Høyre og Regjeringen.

På mange vis vil Helgesens redegjørelse i Stortinget tirsdag være et barometer for hvordan Erna Solberg vil prioritere politisk: Felling av flere ulver vil også skape rabalder. Nå må Høyre velge retning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags