Hyttefolk er også innbyggere

Hjemmetjenesten i Ringebu server også hyttefolk. Dette blir det mer av.Foto: Kari Utgaard

Hjemmetjenesten i Ringebu server også hyttefolk. Dette blir det mer av.Foto: Kari Utgaard

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 

I jula vi har bak oss, sto hyttefolk for en tredel av henvendelsene til den kommunale legevakten i Ringebu. En travel hjemmetjeneste hadde merarbeid med oppdrag både i Kvitfjell og på Venabygdsfjellet. I Øyer måtte de leie inn ekstra mannskap for å ta seg av gjestepasienter.

Dette er den nye tid. Hyttefolket tilfører kommunene vekst og utvikling. De har også rettigheter. Nyhetssakene fra Ringebu og Øyer illustrerer godt hva begrepet «fritidsinnbygger» innebærer: Innbyggere med tilhørighet også til kommuner hvor de ikke er folkeregistrert.

Dette blir det mer av, etter hvert som denne raskt voksende innbyggergruppen eldes, også utenom høytidshelger og feriesesong.

Utviklingen må møtes på flere måter. For det første må kommunene ta vertskapsrollen på alvor. – Vi ser positivt på dette, sier kommunalsjef Britt Åse Høyesveen i Ringebu. Det er eneste riktige utgangspunkt. Fritidsinnbyggerne må kunne være fritidsinnbyggere i nær sagt alle livets faser.

Kommunalsjefen påpeker at deltidsinnbyggere også bidrar med inntekter. Det er riktig; direkte gjennom eiendomsskatt og egenbetaling for tjenester de bruker, og indirekte ved at det legges igjen penger til lokalt næringsliv. Så vil det fortsatt ta noen år før vi ser om dette er nok, eller om flere bosteder for stadig flere også må føre til endringer i kommunenes inntektssystem.

Dette berører ikke bare kommunal tjenesteproduksjon, men også tjenester og beredskap som forvaltes og drives av statlige etater

Det viktigste er likevel at denne utviklingen også får prege samfunnsplanleggingen. Denne må ta høyde for at reelle innbyggertall i enkelte regioner faktisk er langt høyere enn hva innbyggertallene fra Folkeregisteret og Statistisk sentralbyrå viser. Dette berører ikke bare kommunal tjenesteproduksjon, men også tjenester og beredskap som forvaltes og drives av statlige etater.

Les også: Måtte leie inn ekstra bemanning for å pleie hyttegjester

Les også: Hjemmetjenesten var også på hytta i jula

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags