Robotene overtar

Endring: For Oppland Stål og selskapets ni ansatte handler automatisering om konkurransekraft.Foto: E. Almehagen

Endring: For Oppland Stål og selskapets ni ansatte handler automatisering om konkurransekraft.Foto: E. Almehagen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

gd mener 

Oppland Stål på Lalm i Vågå skal tredoble omsetningen uten å øke antall ansatte. Sju millioner kroner investeres det i robotteknologi. Det som skjer på Lalm gir et godt bilde av hvilke dramatiske endringer vi står midt oppe i.

Økt produksjonsvolum er avgjørende for å overleve i mange bransjer. Produksjonen må opp, uten at kostnadene øker tilsvarende. Robotene overtar.

Hver eneste uke skal fire roboter på Lalm produsere 1000 meter med rekkverk i stål. Det skal borres, kuttes, skjæres og sveises, og hver eneste kilometer med nytt rekkverk vil være praktisk talt uberørt av menneskehender. Vi kan like det, eller vi kan mislike det. Det som gjerne kalles den fjerde industrielle revolusjon er i gang, og Oppland Stål er en del av denne revolusjonen.

Den fjerde industrielle revolusjon er i gang, også på Lalm

Det ventes at millioner av arbeidstakere over hele verden risikerer å miste jobbene sine. I USA ventes det at fire av ti jobber kan bli erstattet av roboter og kunstig intelligens i løpet av 15 år. Samtidig som jobber forsvinner, kommer det nye. Nye jobber som skapes krever annen kompetanse. Det betyr at bedriftene må bruke ressurser på kompetanseutvikling, men også at utdanningssektoren har fått noen nye utfordringer.

For Oppland Stål og selskapets ni ansatte handler automatisering om konkurransekraft. For norddalsregionen handler det om at en representant for lokal industri tar noen avgjørende grep for fortsatt å kunne være en nøkkelbedrift og viktig arbeidsplass.

Gudbrandsdalen har noen gode eksempler på bedriftsledere som går offensivt inn i store omstillinger, og Oppland Stål slutter seg til denne rekken av eksempler. Det er modig, men også helt avgjørende for å overleve.

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags