Det viktigste forsvaret mot terror er sterke fellesskap

Fredag kom terroren til Stockholm. Sverige står samlet i sorgen.
Foto: Noella Johansson / TT / NTB scanpix

Fredag kom terroren til Stockholm. Sverige står samlet i sorgen. Foto: Noella Johansson / TT / NTB scanpix Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

gd mener 

En kaotisk hovedstad og en sørgende nasjon. Fredag ble Stockholm terrorens mål. Fire mennesker mistet livet. Flere ble alvorlig skadd. Et helt samfunn ble rammet. Terroren er anslag mot samfunnet.

Når terroren kommer nærmere, kommer også debatten om forsvar mot terror opp på nytt. Dagen etter dramaet i Stockholm, fikk Lillehammer besøk av fire demonstranter fra organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen. Nasjonalsosialistene er på rekrutteringsturné. Bruntrøyene fisker i rørt vann. De representerer alt annet enn hva vi trenger i kampen mot terror.

Heldig vis var stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) en forholdsvis ensom representant for det etablerte politiske miljøet, da han i minuttene etter tragedien forsøkt å slå politisk mynt på hendelsen.

Terror gir næring til flere debatter. Angrepet i Stockholm kom bare få dager etter at bevæpningsutvalget gikk imot generell bevæpning av politiet. Væpnet politi gjorde ingen forskjell i Stockholm. Med et annet forløp, kunne det kanskje gjort det. Enkelthendelser gir et for snevert grunnlag for klare konklusjoner.

Selvsagt handler dette om hvordan vi sikrer oss. Det dreier seg om lovgivning, og om å gi ekstremismen motstand. Statsminister Erna Solberg (H) sier det er ekstremt viktig å passe på at de to ytterpunktene – de som er ekstreme islamister og de som hater muslimer – ikke får tilføre hverandre næring, for dermed å skape større fremmedfrykt. Det er en god tilnærming.

Ifølge PST har radikaliseringsrekrutteringen gått ned i Norge. Færre fremmedkrigere reiser til Syria og Irak. Det er åpenbart gjort noe riktig, og det er viktig at dette gode arbeidet videreføres. Så vet vi også at det viktigste forsvaret mot terror er sterke fellesskap. Mer enn noe annet handler det om integrering og inkludering, om muligheter for arbeid og deltakelse, og om å bekjempe det som får mennesker til å vende seg mot de samfunn de lever i med hatefulle handlinger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags