Konkurser i jordbruket

KONK: Gjelda øker i jordbruket. Større gardsanlegg veltes overende. H/Frp-politikken vil stimulere til flere konkurser i åra framover.

KONK: Gjelda øker i jordbruket. Større gardsanlegg veltes overende. H/Frp-politikken vil stimulere til flere konkurser i åra framover. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER 

Nesten umerkelig og under radaren for den offentlige oppmerksomheten, er konkurser på veg inn i jordbruksnæringen. Både i Nord-Norge og i Sør-Norge.

Samtidig er landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) uforbeholden i sine forsikringer: Bønder som tør å satse skal også ivaretas. Derfor hyller han investeringsviljen til bønder som nettopp gjør det.

La det være helt klart: Norsk jordbruk trenger betydelige investeringer hvert eneste år. Spørsmålet er imidlertid på hvilke premisser og forutsetninger dette skal skje. Som stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen påpekte i en tekst i GD sist lørdag øker gjelden radikalt i norsk jordbruk. Varselklokkene har ringt lenge – for den som vil se og høre dem.

Næringen har 65 milliarder kroner i gjeld. Den skal betjenes. Og da går det galt. For stadig flere.

Vi vil se et økende antall konkurser i jordbruket med Frp/H-politikken

Dette er en villet politikk. Av Høyre, Frp og Venstre. Nå også med KrF på slep. Entusiasmen kan være stor og berettiget for mange som satser. Men ikke for alle.

Det er dette som nettopp er hovedutfordringen for et landbruk som nå sliter med utfordringer i markedet. Og som Erna Solbergs regjering stimulerer til – på helt gale forutsetninger.

Det som er trist er hvordan Bondelagets leder Lars Petter Bartnes snakker disse mekanismene vekk og i stedet aktivt avsporer debatter om selvforsyning, samfunnsoppdrag, bærekraft og forgjelding i jordbruket. Dersom ikke bøndenes tillitsvalgte selv skal opptre føre var, hvem skal da gjøre det?

Rop om ekstra investeringsmidler, som om det er hovedproblemet, vil føre til at vi får se et økende antall konkurser. Og et jordbruk mer i utakt med vårt lands produksjonsressurser. Frp/H-politikken baner veg for sanering i Norge og økt import i neste omgang. Framtidsrettet?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags