Nye signaler i innlandsjordbruket

NY KURS?: Kristina Hegge skal lede et Oppland Bondelag som vil endre viktige rammer for jordbruket.

NY KURS?: Kristina Hegge skal lede et Oppland Bondelag som vil endre viktige rammer for jordbruket. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER


Før Oppland og Hedmark
Bondelag slår seg sammen til Innlandet Bondelag i 2020, skal Oppland Bondelag avvikle sitt todagers årsmøte på Skei. Det skjer på et tidspunkt som kan likne en erkjennelsesmessig brytningstid for våre bønder.

Kristina Hegge fra Biri ble ny fylkesleder for et år siden. For første gang får hun i en årsmøtetale anledning til å utdype hvilken retning hun vil anbefale sine medlemmer å gå i. Signaler før årsmøtet vekker interesse:

Hegge foreslår å ta hele styret med på studietur til Østerrike. Hvorfor nettopp et slikt reisemål når bønder i mange år har sett til Danmark? Landene er begge med i EU. Men mens Danmark byr på et forgjeldet og et produksjonsfokusert husdyrhold, har Østerrike utmerket seg med å ha en produksjon mer i balanse med egne naturgitte forutsetninger.

Etikk og dyrevelferd blir helt avgjørende elementer for å begrunne et sterkt jordbruk

Framfor årets valg uttaler Bondelaget i Oppland: «Økt bruk av norske ressurser i matproduksjonen». Vi snakker da om bruk av beite og utmarksressurser. Samtidig opplever vi en debatt om mulig redusert avdrått i melkeproduksjonen. Dette sammen med økt vekt på dyrevelferd – også et tema i årsmøtet – betyr mer fokus på matkvalitet og dyrevelferd, alt basert på eget ressursgrunnlag.

Det er spennende debatter Bondelaget i Innlandet inviteres til å ta. Debatter som kan utfordre bønder både på våre kanter og i et fylke som Rogaland. Derfor blir lakmustesten framover å følge hvilke anbefalinger Oppland Bondelag vil gi framfor årets jordbruksforhandlinger.

Matproduksjon må ha aksept i opinionen. Når Østerrike kan vise veg som EU-land, må også Norge kunne gjøre det samme. Etikk og dyrevelferd blir helt avgjørende elementer for å begrunne et sterkt jordbruk basert på våre egne ressurser. Her ønsker vi Hegge og fylkeslaget lykke til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags