Selvberging må være like viktig som inntekt i jordbruket

ENIGE: Statsråd Olaug Bollestad (t.v.) og lederne Lars Petter Bartnes og Kjersti Hoff - glemte de selvbergingen?

ENIGE: Statsråd Olaug Bollestad (t.v.) og lederne Lars Petter Bartnes og Kjersti Hoff - glemte de selvbergingen? Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

GD MENER
Enigheten i årets jordbruksoppgjør er bekymringsfull. Ikke med ett ord er oppgjøret presentert med det helt overordnede perspektivet: Vil oppgjøret og enigheten bidra til svekket eller styrket matproduksjon basert på norske ressurser? Blir selvforsyningen styrket?

Kristelig Folkeparti har gjort jobben sin. For noen hundrelapper ekstra pr. årsverk har partiet kjøpt seg fred, i det vesentlige basert på en forankret Høyre/Frp-politikk gjennom flere år. Det har vært en overordnet strategi. For KrF. Og for Erna Solberg og Siv Jensen. Nå har bøndene velsignet kursen, igjen.

Det er dessverre ikke overraskende at Norges Bondelag heier på dette opplegget. Men hva skjer med og i Småbrukarlaget? Hvor er ambisjonene om å bidra til et annet fokus på selvforsyning – selve kjernen i jordbrukets samfunnsoppdrag?

Det er Arbeiderpartiet Nils Kristen Sandtrøen, mer enn Senterpartiet Geir Pollestad, som berører dette perspektivet i etterkant av årets jordbruksoppgjør. Dette til tross for at det er Sp som har tatt initiativ i Stortinget om å utforme en opptrappingsplan for norskbasert selvforsyning.

Hvor er ambisjonene om å bidra til et annet fokus på selvforsyning – selve kjernen i jordbrukets samfunnsoppdrag?

Sterkere satsing på kornproduksjon, økt pris på kraftfôr, innføring av sterkere strukturtiltak, kraftig styrking av beite- og utmarksressurser er elementer i en politikk som kan styrke landets selvforsyning. Fokus på et inntektsmål med grunnlag i økte statlige overføringer vil over tid bære helt galt av sted. Det vet Staten, det vet mange i næringen. Noe må gjøres mer aktivt med dette.

For seinere jordbruksoppgjør må det bli en selvfølge å beregne virkningene for landets selvforsyning, like mye som for inntektsutviklingen. Noen bønder kan vinne fram med økte inntekter. Det må være under forutsetning av at også samfunnsoppdraget ivaretas – med økt selvforsyning. Den debatten må også Stortinget ta.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags