Ap sprekker i olje-debatten

Samlende?: Jonas Gahr Støres kanskje største utfordring er å forene miljø- og industriinteressene i Ap.

Samlende?: Jonas Gahr Støres kanskje største utfordring er å forene miljø- og industriinteressene i Ap.

DEL

gd mener 

Det skjøre Ap-forliket fra før siste stortingsvalg er i ferd med å bli sprengt. Akkurat nå ligger det an til at partiets landsmøte i april vil foreta en dramatisk kursendring, som blant annet innebærer et klart nei til å konsekvensutrede oljeutvinning i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Det er AUF som driver fram denne kursendringen. Motivet er ikke utelukkende å beskytte sårbar kyst og sårbare havområder utenfor kysten av Nord-Norge. Dette er like mye klimadrevet. Morgendagens Ap-topper gir seg selv og partiet korte tidsfrister for å begrense den menneskeskapte oppvarmingen.

Denne debatten er partiledelsens kanskje største utfordring. Forslag om mer vern og etter hvert utfasing av oljen i norsk økonomi, skaper konflikter i forholdet til industrien, og særlig til fagbevegelsen i privat sektor.

Partiledelsen har investert svært mye i forholdet til LO og fagforbundene, som denne vinteren har framstått som bedre og mer hjertelig enn på lenge. Hjerteligheten har vært lite framtredende de siste dagene, etter at AUF har opplevd medvind for sin klima- og oljepolitikk på flere fylkesårsmøter.

Splittelsen gjør Arbeiderpartiets veg tilbake til makt vanskeligere

Jonas Gahr Støre skal manøvere i et farvann med høyrøstede representanter for fagbevegelsen som mener partiet gjennom mer vern rammer et av velferdssamfunnets viktigste fundamenter, og en hel generasjon politikere som mener de siste sjansene til å begrense klimakatastrofen, er i ferd med å glippe. Dårlige meningsmålinger forsterker alvoret i situasjonen. Splittelsen gjør Arbeiderpartiets veg tilbake til makt vanskeligere, og manglende balanse mellom industri og klima kan være enkeltsaken som gjør at Støre aldri blir landets statsminister.

Les også: Gjør seg klar for det store oljeslaget

Les også: Voksne menn latterliggjør ungdom!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags